top of page

Rakkaimmat Joululaulut

Aprillipäivän startista olemme tulleet Jouluaattoon. Monilla on menossa jouluaaton illanvietto, mutta ehkä sinä olet osunut "jouluvaelluksellasi" tänne? Ajattelin jakaa joitakin itselleni rakkaaksi tulleita joululauluja. Siunausta Jouluusi!


Mary, did you know?


Tämä on laulu, joka ei jätä minua kyynelittä. Huolimatta siitä, että useimpia joululauluja olen kuullut aivan pienestä saakka, tämä nousee kauneudessaan niidenkin edelle. Laulun sanoma on liikuttavan kaunis: Maria, tiesitkö, että poikavauvasi tulisi kerran kävelemään vetten päällä? Tiesitkö, että Hän tulisi pelastamaan meidän poikamme ja tyttäremme?


Laulun sanoitti Mark Lowry vuonna 1984, ja sen sävelsi lauluksi Buddy Greene vuonna 1991 (Wikipedia, 21.12.2022). On ihmeellistä Pyhän Hengen työtä, että tällaisia lauluja syntyy; ihminen yksin ei tähän kykene. Tässä lisäksi todennäköisesti paras laulusta koskaan tehty versio; luolastossa äänitetty a cappella.


Taivas sylissäni


... laulu julkaistiin vuonna 1999, vaikka käsittääkseni siitä on tullut suosittu vasta aivan viime vuosina. Se on Carola Häggkvistin säveltämä ja Erik Hillestadin sanoittama. Laulun alkuperäinen suomentaja on Pia Perkiö. (Wikipedia, 21.12.2022.)


Mielenkiintoista, että nämä kaksi joululaulua (Mary, did you know? ja Taivas sylissäni) ovat minulle kaikkein rakkaimmat. Molemmat suht uusia, molemmissa kerrotaan Jeesuksen syntymästä ja vauvaiästä, molemmissa asiat kerrotaan ikään kuin Marian näkökulmasta. Molemmat ovat myös, yllättävää sinänsä, miesten sanoittamat!Heinillä härkien


Perinteisistä joululauluista Heinillä härkien on koskettanut minua kaikkein eniten. Tämäkin ammentaa sanomansa jouluseimestä, mistäpä muustakaan! Se on tehty jo 1600-luvulla Ranskassa kansanlauluksi. Pieni detalji: laulussa viitataan sekä Jeesuksen syntymään (heinillä härkien kaukalon / nukkuu lapsi viaton), mutta yllättäen myös Pääsiäiseen (ristillä, rinnalla ryövärin / nukkuu uhri puhtahin). Ei sitä kuitenkaan minun elinaikanani olla Pääsiäisenä kuultu, liekö koskaan aikaisemminkaan? (Wikipedia, 21.12.2022.)En etsi valtaa, loistoa


Tämän laulun viesti koskettaa erityisellä tavalla korostamatta edellisten laulujen tavoin Jeesuksen syntymää. Pikemminkin se keskittyy hyvin yksinkertaisella ja jopa arkisella tavalla odottamaan joulujuhlaa. Se on tähänkin maailman aikaan sävelin lausuttu rukous ("pimeytehen maailman tuo taivaan valoa"), johon en voisi hartaammin yhtyä. Siunaa, Jeesus, tätä maailmaa, siunaa omiasi, pelasta ne jotka nimeäsi huutavat.Jouluyö, Juhlayö


... on yksi kauneimmista ja suosituimmista joululauluista. Tiesitkö, että sitä on laulettu jo yli 200 vuotta? Sen sävelsi vuonna 1818 Franz Xaver Gruber Itävallasta. Franz toimi ensin kutojan ammatissa, hän oli myös urkuri, ja opiskeli myöhemmin alakoulun opettajaksi.


Sylvian Joululaulu


Usko tai älä, mutta kuuntelin tämän niin kauniin, tunnetun ja perinteikkään laulun sanat kokonaisuudessaan vasta ... paljastus: 21.12.2022... Miten lienen säilynytkin näin kauan kuuntelematta, vaikka olen kuullut ja laulanut saman laulun vähintäänkin kymmeniä kertoja elämäni aikana?!


Tajusin ensimmäistä kertaa senkin, että laulussa (joka alunperin oli Zacharias Topeliuksen vuonna 1853 julkaistu runo, jonka Karl Collan sävelsi joululauluksi (Wikipedia, 21.12.2022) todellakin lauletaan mm. Etnasta, joka on Italiassa sijaitseva tulivuori! Tässä kaunis versio ystäväni Maisan laulamana:


Sydämeni Joulu


Tämä laulu kertoo yksinkertaisesta, aidosta halusta elää Joulu ilman kuorrutteita. Useimmat Joulut aikuisiälläni ovat olleet juuri tälläisiä. On tärkeää, että "ei ole pakko" osallistua siihen raivoisaan hääräämiseen ja hankkimiseen, joka niin usein saa joulun alla vallan. Jeesus kirjaimellisesti hukkuu lahjojen alle.


Hyvää Joulua sinulle, Lukija!
39 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page