top of page

Missä Jumala on?

Niin, missä? Itse olen jokusen kerran sitä kysellyt, mutta sama kysymys on varmasti ollut esillä myös silloin, kun sodat ovat puhjenneet, mantereet järisseet ja tsunamit peittäneet alleen tuhansia ja tuhansia viattomia ihmisiä. Missä Jumala on?


Voisin vastata otsikon kysymykseen hyvin lyhyesti. Jos olet uskossa Jeesukseen, Jumala on sinussa, sinun sisälläsi ja kaikkialla ympärilläsi. Jos et ole uskossa, Jumala on elämäsi oven takana odottamassa, että päästät Hänet sisään.


Toinen kysymys mihin on etsitty vastausta varmaan vedenpaisumuksesta lähtien, on "miksi Jumala sallii pahat tapahtumat maailmassa?".


Totuus on, että en osaa selittää sitä sinulle hienoin sanakääntein. Olen usein yhtä ymmälläni kuin ehkä sinäkin. Mutta silti luotan Jumalan rakkauteen jokaista ihmistä kohtaan, jokaista kansaa kohtaan, koko luomakuntaansa kohtaan.


Miksi sitten kirjoitan, jos en osaa vastata? Siksi, että sydämelläni on kertoa sinulle jotain hyvin, hyvin tärkeää Jumalasta. Sellaista, mikä ei useinkaan ehkä tule mieleen eikä varsinkaan, jos Raamattu ei ole lainkaan tuttu. Sellaista, joka osaltaan antaa vastauksen myös kysymyksiin "missä Jumala on" ja "miksi Jumala antaa pahojen asioiden tapahtua". Seuraavassa muutama kysymys, ja lopultakin: myös vastaus!


Kaksi erityistä puuta paratiisissa


Ehkä olet kuullut hyvän- ja pahantiedon puusta? Tai elämän puusta? Molemmat puut esiintyvät Raamatussa. Löydät ne 1. Mooseksen kirjasta, 2. luvusta. Ensin mainittu oli se nimenomainen, josta Jumala oli kieltänyt Aadamia ja Eevaa syömästä. Kaikki tietävät mitä tapahtui: molemmat söivät puun hedelmää käärmeen yllyttäminä.


Tuo hetki kun kielletyn puun hedelmää syötiin, oli ihmiskunnan historiassa se, jolloin synti astui mukaan kuvioon. Ennen sitä meillä kenelläkään ei olisi ollut mitään hätää. Eläisimme käsittämättömän kauniissa maailmassa, olisimme joka hetki Jumalan ihanassa läsnäolossa, ja eläisimme ikuisesti onnellisina, vapaina sairauksista, vapaina henkisistä ja psyykkisistä sidoksista...

Ehkä muistat Raamatusta sen, että Jumala ajoi Aadamin ja Eevan pois paratiisista? Eikö se ole osoitus ja todiste Hänen luonteestaan? Että Hän todella on vihainen, väkivaltainen, kostonhimoinen ja käsittämättömän julma salliessaan kaiken pahan tapahtua maailmassa tälläkin hetkellä?

Tuona hetkenä siis meistä, ihmisistä, tuli "tavallisia kuolevaisia". Toisin sanoen me vanhenemme, sairastamme, taistelemme erinäisten ikävien asioiden kanssa elämämme varrella, ja lopulta kuolemme. That's it. Tämä kaikki vain siksi, että Eeva uskoi käärmettä ja Aadam meni hommaan mukaan.


Ehkä muistat Raamatusta sen, että Jumala ajoi Aadamin ja Eevan pois paratiisista? Eikö se ole osoitus ja todiste Hänen luonteestaan? Että Hän todella on vihainen, väkivaltainen, kostonhimoinen ja käsittämättömän julma salliessaan kaiken pahan tapahtua maailmassa tälläkin hetkellä?


Mutta mikään ei voisi olla kauempana totuudesta! Muistan hetken kun tajusin, mistä tuossa karkotuksessa oli kyse: rakkaudesta!


Miksi Jumala ajoi Aadamin ja Eevan ulos paratiisista?


Raamatun punainen lanka on Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan. Myös paratiisista karkotuksessa oli kyse puhtaasti siitä: Isän rakkaudesta lapsiaan kohtaan.


Puutarhassa oli toinenkin puu. Se ei ollut 'kiellettyjen' listalla.... ennen kuin synti astui kuvaan. Aadam ja Eeva olivat siis molemmat syöneet kielletyn hyvän- ja pahantiedon puun hedelmää. He söivät, koska käärme (saatana) oli vakuuttanut heidät siitä, että sen kautta heidän silmänsä avautuisivat, ja hekin (kuten Jumala) saisivat tietää hyvän ja pahan.

Nainen näki, että puusta oli hyvä syödä ja että sitä oli nautinto katsella ja se oli houkutteleva, koska siitä sai ymmärrystä. Niinpä hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi. Silloin molempien silmät avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot. (1.Moos. 3:6-7)

Tuo toinen puu oli elämän puu. Kuten sanoin, se ei alunperin ollut kiellettyjen listalla. Sillä listallahan ei koko paratiisissa ollutkaan mitään muuta kuin tuo yksi ainoa, keskellä puutarhaa kasvava hyvän- ja pahantiedon puu.


Elämän puun hedelmä olisi koitunut pelkäksi siunaukseksi, jos Eeva (tai Aadam) ei koskaan olisi kuunnellut käärmettä. Mutta nyt he olivat tehneet Jumalan tahtoa vastaan. Jumala oli varoittanut heitä: "Älkää syökö siitä, älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi", oli Jumala sanonut hyvän- ja pahantiedon puusta. Yht'äkkiä elämän puusta oli tullut vaara. Miksi?


Elämän puu


En tiedä, eikä se ole ehkä oleellistakaan, mitkä olivat elämän puun siunaukset muutoin, kuin että se piti sisällään ikuisen elämän siunauksen. Kuka siitä puusta söi, sai lahjaksi ikuisen elämän. Tämähän olikin Jumalan alkuperäinen suunnitelma: että Hän saisi iloita luoduistaan, ja me Hänen luotunsa saisimme elää "happily ever after". Nyt sitten, kun Aadam ja Eeva molemmat ns. lankesivat syntiin, koko suunnitelma meni uusiksi.Mitä olisi tapahtunut, jos Aadam ja Eeva olisivat saaneet jäädä paratiisiin syntiin lankeemuksen jälkeen?


Aadam ja Eeva olivat saattaneet itsensä lain kirouksen alle, synnin alle. Se tarkoitti, että he menettivät oikeutensa siihen ihanaan, ikuiseen elämään, jonka Jumala oli heille tarkoittanut. Se tarkoitti, että siit'edes he (ja heidän mukanaan koko tulevaisuuden ihmiskunta!) joutuivat sairastamaan, oppivat petkuttamaan, valehtelemaan, tappamaan, joutuivat tekemään todellakin uuvuttavaa työtä saadakseen jokapäiväisen ravintonsa. Ja lopussa "kiitoksena" seisoi kuolema.


Jos Jumala olisi sallinut heidän jäädä paratiisiin, he olisivat ennemmin tai myöhemmin syöneet myös elämän puun hedelmiä. Se olisi tarkoittanut sitä, että nyt synnin alaisina, synnin vaikutuksen alla, he olisivat joutuneet elämään ikuisesti! Ajattele! I-k-u-i-s-e-s-t-i keskellä sairautta, kieroutta, valhetta ja uuvuttavaa työtä! Näetkö nyt, mihin Isä Jumala pyrki karkottaessaan heidät ulos paratiisista?


Missä Jumala oli, kun Aadam ja Eeva joutuivat yksin?


Saat uskoa, että Jumala tarkkasi heidän jokaista askeltaan ja koettelemustaan, ja Hänen sydämensä oli särkynyt! Mistä tiedän? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä muuta Jumala teki ennen kuin karkotti Aadamin ja Eevan? Minäpä kerron, löydät tämän Raamatusta itsekin:


Mies antoi vaimolleen nimen Eeva, sillä hänestä tuli kaikkien ihmisten äiti. Herra Jumala teki Aadamille ja hänen vaimolleen nahkaiset vaatteet ja puki heidät niihin. Herra Jumala sanoi: "Nyt ihmisestä on tullut kuin yksi meistä: hän tietää hyvän ja pahan. Ettei hän nyt vain ojentaisi kättään, ottaisi ja söisi myös elämän puusta ja eläisi ikuisesti!" Niin Herra Jumala lähetti hänet pois Eedenin puutarhasta viljelemään maata, josta hänet oli otettu. Hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin puutarhan itäpuolelle kerubit ja välkkyvän, leimuavan miekan vartioimaan elämän puun tietä. (1.Moos. 3:20-24)

Mitä tuossa siis tapahtui? Ennen kaikkea tämä:


Herra Jumala teki (Itse) Aadamille ja hänen vaimolleen nahkaiset vaatteet ja puki (Itse) heidät niihin!


Siis todellakin Kaikkivaltias Jumala teki omin käsin heille vaatteet nahkasta, puki ne omin käsin Aadamin ja Eevan ylle! Voitko kuvitellakaan?! Tämä asia herätti syvän oivalluksen, jälleen yhden, Jumalan äärettömästä rakkaudesta. Kukaan meistä ei koskaan pysty täysin käsittämään Jumalaa, Hänen olemustaan, Hänen suunnitelmiaan tai tarkoitusperiään, mutta niin ei tarvitsekaan olla. Hän kyllä paljastaa itsestään sen, mikä kulloinkin on tarpeen ymmärtää ja tietää.


Vastauksena pääotsikon kysymykseen "Missä Jumala on?":


Olen täysin varma siitä, että Jumala on tietoinen maailman tapahtumista; mikään ei tapahdu ilman Hänen sallimustaan. Olen myös täysin varma siitä, että Jumala on keskellä maailman hätää lohduttamassa ja näyttämässä tietä ulos niille, jotka huutavat avukseen Hänen nimeään. Kukaan tässä maailmassa ei rakasta sinua enempää kuin Hän, joka sinut on luonut!


Lopuksi


Tälläinen Isä meillä siis on. Isä, joka sydämessään kärsii siitä, että emme halua lähestyä Häntä emmekä ole kiinnostuneita Hänestä. Isä, joka sallii pahan tapahtua, jotta ihminen pysähtyisi elämänsä edessä ja heräisi siihen, että on kuolevainen. Jotta ihminen ajattelisi mitä hänelle kuoleman jälkeen tapahtuu.


Me jokainen tarvitsemme Jumalaa. Tarvitsemme Jumalaa jo pelkästään syntyäksemme tänne, mutta myös Jeesusta syntyäksemme "takaisin" siihen elämään, johon Hän alunperin meidät tarkoitti. Tarvitsemme Jeesusta syntyäksemme uudesti niin, että todellakin saamme ikuisen elämän Jumalan taivaassa, jonne niin moni kuitenkin on ajatellut haluavansa. Jeesus on ainoa tie Isän luo, kun täältä ajasta lähdemme. "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luokse muuten kuin minun kauttani". (Joh.14:6)57 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentarer


Kommentarsfunktionen har stängts av.
bottom of page