Taideturisti Etelä-Savossa

Tuntuu ihan kuin tässä rakkaassa maassamme eläisi kaksi täysin eri kansaa. Talvet painetaan töitä, hukutaan vaatteisiin, lähdetään aamulla pimeän aikaan töihin ja tullaan iltapäivällä pimeän aikaan kotiin. Kesällä kaikki muuttuu, ei vain luonto! Suomalaisetkin tuntuvat heräävän eloon auringon ja valon myötä. (Sikäli kun niitä siunaantuu… 😀 )

Olen juuri kotiutunut Etelä-Savon pohjoisosista Heinävedeltä ja Varkaudesta, joissa sain kahden päivän aikana todellisen taidekasteen! 💝Tässä lyhykäisesti tarinaa ja kuvia neljästä kohteesta Heinävedellä ja Varkaudessa.

Heimontupa Heinävedellä

aita ja takana Heimontupa

Heinäveden keskustassa on pieni Heimon Tupa. Siellä oli kesä-heinäkuun vaihteessa Helka Rissasen kuvataide- ja käsityönäyttely. Ihastuttava pieni mökki, joka on arvatenkin toiminut asuinkäytössä, mutta kuuleman mukaan myös leipomona ja kahvilana.

Heinäveden uusgoottilainen kirkko

Heimon Tuvalta matka jatkui arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelemaan, vuonna 1891 valmistuneeseen Heinäveden kirkkoon. Kirkko sijaitsee mahtavan Suomi-maiseman kruununa korkealla mäellä, josta aukeaa näkymä Kermajärvelle. Tänä kesänä kirkon alakerrassa oli taiteilija Olli Lyytikäisen näyttely. Alla yhteisömuusikon silmään mukava yksityiskohta kirkon eteisestä:

Kukkakievarin Musiikkikahvila

Heinävedeltä Mikkeliä kohti valuessa matkan varrelle osuu myös Varkaus. Tai oikeastaan jo vähän ennen Varkautta pysähdyin ensimmäistä kertaa Kukkakievarin Musiikkikahvilassa Kopolanvirrantiellä. Paikka on käsittämättömän yksinkertaisen idean pohjalta syntynyt käsittämättömän viehättävä paikka!

kukkakievarin musiikkikahvila -kyltti

Kukkakievarin Musiikkikahvilaa pyörittävät kesäisin kolme siskosta. Liikeideana on (asiakkaan näkökulmasta) tarjota kaikille aisteille lepohetki matkan varrella. Paikalla on taidetta, elävää musiikkia, eläimiä kuten pupujusseja, hevosia, Riku-koirakin siellä pyöri. Musiikkikahvilasta on tulossa Vieraskynä-postaus myöhemmin kesällä!

Taidekeskus Väinölä

Last, but definitely not least: Taidekeskus Väinölä! 😍Itse naivistisen suunnan taiteilijana tuntuu suorastaan ihmeeltä, että tämä oli elämäni ensimmäinen pelkästään naivistien näyttely, jonka olen käynyt katsomassa… 🙄

Taidekeskus Väinölässä esillä on valtava määrä naivistista taidetta, sillä taiteilijoitakin on mukana peräti 60; kyseessä siis varsinainen suurnäyttely!

Väinölän pihamaalle oli pystytetty telttakatos (kuvassa yllä), jonka suojissa sai kokeilla maalaamista eri materiaalein ja tekniikoin. Keskiviikolle 10.7. osunut Suomen kuvataiteen päivä lienee ollut inspiraationa taideteltan pystyttämiseen. Taiteen tavoitettavuus onkin asia, jota ei voi liikaa korostaa!

Tässä siis hyvin pieni katsaus kahden päivän taideturismitarjontaan Etelä-Savossa. Olen hyvin ylpeä siitä, että maakuntani on monen taideprojektin kautta tehnyt uranuurtavaa työtä Suomessa niin lastenkulttuurin kuin hoiva-ajatuksen pohjalta syntyvän taiteen esiin tuomisessa! Kelpaa tätä kaikkea esitellä!

Millaisia taide-elämyksiä Sinun kesääsi on kuulunut?

Kommenttisi: