Hyvää joulua juuri Sinulle, joka olet yksin!

Oletko yksin? Tämä vuoden viimeinen postaus on omistettu Sinulle, joka olet yksin. Minäkin tunnen yksinäisyyden paljon paremmin kuin toivoisin, mutta toisaalta yksinäisyys on myös antanut paljon.

Mitä yksinäisyys on? Mitä se tarkoittaa Sinulle? Sille pitäisi olla melkein oma diagnoosinsa, sillä niin valtavan paljon se vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin silloin kun se on ”kroonistunut”. Yksinäisyyttä ei välttämättä voi nähdä päälle päin; jopa perheellinen tai parisuhteessa oleva ihminen voi kokea olevansa toivottoman yksin.

Mitä voit tehdä, jos olet yksin?

  • Jos olet niin onnellisessa asemassa, että Sinut on kutsuttu tai kutsutaan esim. joululounaalle ystävien luo, niin sano ’kyllä’! Älä kieltäydy vain siksi, että tunnet olosi masentuneeksi ja yksinäiseksi; voin taata, että yksin jääminen ei oloasi ainakaan paranna.
  • Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi. Vielä on muutama päivä aikaa katsoa, mitä paikkakunnallasi joulun aikoihin tapahtuu. Monet järjestöt järjestävät ohjelmaa, ja monella paikkakunnalla toteutetaan myös yksinäisten joulujuhlia. Mene mukaan talkoisiin tai vieraaksi!
  • Emännöi / isännöi ”long-distance -joulua”! Onko Sinulla paljon kavereita somessa? Jos näin on, niin perusta kiireen vilkkaa ”tapahtuma” tai ”ryhmä”, jossa voit joulun pyhinä viettää aikaa keskustellen tuttujesi kanssa. Myös heissä voi olla paljon yksinäisiä!
  • Mene mukaan Facebookin Yksinäisten joulu yhdessä -sivulle. Sivun tarkoitus on yksinkertaisesti ”toimia kohtauspaikkana yksinäisille ihmisille, jotka viettävät joulua yksin”. Siellä on toinenkin (Suomen mittakaavassa iso!) jouluaiheinen ryhmä: Sydämeeni joulun teen. Itse en kuulu ryhmään ja se on suljettu, joten en voi kertoa sen sisällöstä.
  • Jos yksinäisyys ei ole Sinulle oma valinta eikä mieluista, ja todella ahdistut sen vuoksi, niin soita jollekulle, älä missään tapauksessa jää ahdistukseesi! Vaikka Sinulla ei olisi yhtään ihmistä jolle voisit muuten vain soittaa, niin on olemassa useita eri ilmaisnumeroita, joihin soittamalla saat apua ihan vaan vaikka keskusteluun, mutta myös ongelmiisi. YLEn sivulla on todella hyvin koottu listaus auttavista puhelimista Suomessa, käy tutkimassa!

Lopuksi: toivon sydämestäni, että Sinun joulusi on elämänmyönteinen, kaunis, lohduttava ja onnellinen. Jos kuitenkin olet ikävissäsi, niin mieti hetki ympäristöäsi. Onko vaikka naapurissasi ”hyvän päivän tuttu”, jonka tiedät olevan yksin? Mene ihmeessä ja anna hänelle ihana joululahja: aikaasi ja seuraasi! Voit kutsua hänet vaikka ”joulukahville”, sehän on turvallinen ja perinteinen tapa tutustua ihmisiin!

Onko Sinulla vinkkejä yksinäisyyden voittamiseen näin joulun alla ja toki muulloinkin? Mitä ajattelet yksinäisyydestä, ja mitä haluaisit sanoa ihmiselle, joka on yksin?

Kommenttisi: