Vinkkejä luontokuvaukseen + terveisiä Mikkelipuistosta

Tiedätkö miten paljon voi harrastusta ”rakastaa” kun rakastaa täysillä? Minä rakastan valokuvausta, se on yksi intohimoni! ❤ Viime vuosi kului lähinnä lintuja, ja erityisesti yhtä joutsenperhettä kuvaten. Kuvia lienee kertynyt yhteensä 4000-5000, joista tietenkin sitten valkkasin parhaimmat albumeihin.

Tiedätkö miten paljon rakastaa, kun rakastaa täysillä?

Kuvasin lintuja niin paljon, että sain niin sanotusti mittani täyteen! 😁 Mietinkin kuumeisesti, mikä olisi kuvauskohteeni tänä kesänä, ja valitsin sitten kasvavan luonnon. Tässä on kuvaterveisiä eiliseltä piknikiltä Mikkelipuistoon, josta kirjoitin jotain myös parin viikon takaisessa postauksessa täällä.

Ensisilmäyksellä puisto näyttää lähinnä ”vihreältä”, ja voisi luulla ettei siellä juurikaan muuta väriä tunnusteta. Ajatus kuitenkin muuttuu kun mallipuutarhojen välissä käyskentelee; kyllä sieltä väriäkin löytyy!

Kukkaloistoa

Itse olen puutarhaihmisenä niin osaamaton maallikko kuin nyt voi olla, mutta sen verran voin esteetikkona sanoa, että melko ”yllätyksettömiä” mallipuutarhoja (siis visuaalisesti) Mikkelipuistossa tänä kesänä on. Tässä täytyy toki korostaa, että kasvien yleisyyteen tai harvinaisuuteen en voi ottaa kantaa edellä mainitusta syystä… 😋🙂

Maistiaisia, ole hyvä!

Tässä sinulle maistiaisi valtavan kauniista kukkasista, joita Mikkelipuistossa tupsahteli eteen korkeiden pensasaitojen takaa! Postauksen lopussa vielä joitakin vinkkejä siihen, miten saat vaikuttavia kuvia kasvavasta luonnosta.

kukkasia ja sininen taivas
violetti apila
punaiset kukat
vanhan roosan variset kukkaset
valkoiset kukat ja sininen taivas
punainen kukka ja sininen taivas
keltaiset kukat ja sininen taivas
luontokuvaus, pinkki-valkoinen kukka ja sininen taivas
pinkki-valkoiset kukat ja sininen taivas
pinkki-valkoiset kukat ja sininen taivas
pinkki-valkoiset kukat ja sininen taivas
sininen ja oranssit kukat
oranssit liljat
violetteja kukkia ja sininen taivas
mehilainen pinkilla kukalla
liiloja kukkia

Luontokuvaus on todella terapeuttista toimintaa. Itse kuljen kameran kanssa lähes päivittäin sekä kaupunki- että luontoympäristöissä, ja on mahtavaa saada ikuistettua hetkiä luonnossa!

Vinksejä ja tipsejä!

Tähän olen kerännyt sinulle hyväksi kokemiani vinkkejä siitä, miten onnistut luontokuvausessa, ole hyvä!

  • jos kuvaat lintuja, niin aika ja kärsivällisyys on ensimmäinen, mitä kannattaa varata reppuun! Parhaat kuvat tulet saamaan sillä, että vietät aikaa esim. lintuvesien äärellä. Kun seuraat lintujen elämää, opit tuntemaan eri lajien tapoja ja myös jo ennakoimaan hyvät kuvausajat ja paikat.
  • kuvan rajaukseen kannattaa kiinnittää huomiota jo kuvaushetkellä. On turhaa ottaa laajalla perspektiivillä kuvaa pikkutiaisesta, joka nököttää sankan lehvästön keskellä. Zoomaa kuva jo valmiiksi tiiviimmäksi, ja tarkenna linssi kuvauskohteeseen, ennenkuin nappaat kuvan.
  • kiinnitä huomiota kuvan valotukseen. Useimmiten automaattiasetukset ovat digikameralla kuvattaessa kuitenkin riittävät, jos olet aloitteleva kuvaaja.
  • vie kuvan katselija linnun maailmaan. Voit vaihdella esim. kuvanottamiskorkeutta; mikään ei ole suloisempaa kuin tien poikki taapertavat joutsenvauvat… ❤ kuvattuna läheltä tien pintaa.
  • kaikessa kuvauksessa ota huomioon kuvan kohteen asettuminen kuvassa; kaikkea ei tarvitse tuoda kuvan keskelle! Saat kuviisi ilmettä ja dynamiikkaa viemällä kohteen esim. reunaan tai nurkkaan. Kokeile! 🦋
  • kukkasien kuvauksessa (kuten kaikessa muussakin) on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös taustaan. Jos haluat kuvan yhdestä kukasta kukkameren keskellä, niin ei kannata zoomata koko kukkamereen. Ajatuksen voimalla et saa sitä yhtä kukkaa nousemaan esiin kuvasta! > sen sijaan tarkenna ensin tuohon haluamaasi kukkaseen, jonka jälkeen voit muuttaa kuvauskulmaa ainakin jonkin verran. Tällä tavalla saat yhden kukkasen esiin ja taustaksi kauniin värien meren.
  • älä käytä zoomia tarpeettomasti. Jos kamerasi on metrin päässä kuvauskohteesta, älä käytä zoomia. Ota kamera, vie se mahdollisimman lähelle kohdetta, ja zoomaa tarvittaessa vasta sitten. Näin saat tarkemmat kuvat.
  • esim. kukkia kuvatessa saa useinkin hauskoja kokonaisuuksia, kun käyttää taustana taivasta. Se ei kuitenkaan anna mittasuhteista oikeaa kuvaa, jos se on sinulle tärkeää, mutta tekee kuvasta eläväisen.

Jos haluat jakaa omia luontokuviasi tai keskustella aiheesta, olet tervetullut tekemään sen Laukkaavan Lampaan FB-sivulla tai alla kommenttikentässä!

TallennaTallenna

Kommenttisi: