Pikasukellus luovaan kirjoittamiseen

Luova kirjoittaminen?

Tiedätkö, milloin kirjoittaminen muuttuu ”luovaksi”? Mitä ovat ne elementit jotka erottavat sen asiatekstistä? Helpompi ehkä aloittaakin siitä mitä luova kirjoittaminen ei ole. Se ei ole esim. tietokirjallisuutta, akateemista tai teknistä tekstiä. (Näin kertoo mm. kaiken tietävä Wikipedia.)

Olen luovan kirjoittamisen kanssa suhteellisen uudella maaperällä siinä mielessä, että en ole tutkinut luovaa kirjoittamista varsinaisesti sen koko olemuksesta käsin. En siis pysty ”opettamaan” sinua aiheesta, mutta ehkä voit kuitenkin tulla kanssani tutkimusmatkalle?

Minun kokemukseni luovasta kirjoittamisesta perustuu blogien, tarinoiden, joidenkin laulujen, ja useamman runon kirjoittamiseen… tai ehkä ”ajatelmien” olisi parempi sana, koska vierastan ns. runomittaa. Jos se nyt on runouden mitta… (Heh heh, murjaisin vitsin! 😁) Mutta siis en ole tutkinut luovaa kirjoittamista ilmiönä.

No, mitä kaikkea luova kirjoittaminen sitten voi olla? Jos listaat lunttaamatta niin monta tekstilajia kuin pystyt, niin montako saat kasaan? Tässä mitä minulle tulee mieleen:

 • proosaa (jota en kyllä oikeasti osaa ihan varmaksi tunnistaa…. opettelun paikka!)
 • runoutta
 • blogipostauksia
 • laulutekstejä
 • romaaneja
 • käsiksiä (näytelmä, tv, elokuva, ym.)
 • pakinoita

Bryanna Licciardi kirjoittaa artikkelissaan, että myös esim. puheet, muistelmat ja henkilökohtaiset esseet ovat (tai ainakin voivat olla) luovaa kirjoittamista.

Luovan kirjoittamisen avuksi

Luova kirjoittaminen perustuu tapahtumien elävään kuvailuun tekstin avulla. Se on taidetta samoin kuin vaikka kuvataide, ja siinä on omat nyanssinsa ja tekniikkansa, aivan kuin kuvataiteessa tai musiikissakin. Luova kirjoittaja ammentaa sanansa omasta elämänkokemuksestaan, kulttuurista, eletystä elämästä ja tulevastakin. Periaatteessa mistä tahansa.

Luovan kirjoittamisen tekniikoita on maailmassa varmasti se miljoona ja paljon yli. Tässä postauksessa et onneksi tarvitse niitä kaikkia kahlata, mutta muutama vinkki hetkiin, kun on ”pakko kirjoittaa, mutta et tiedä mistä”.

 • Seuraa ihmisiä – ei ole kauaakaan, kun istuin junassa työmatkalla. Käytävän toisella puolella istui yksin matkustava keski-ikäinen rouva. En tiedä miksi, mutta aloin kehitellä hänestä tarinaa. Kuinka ollakaan, saavuttuamme määränpäähän yli 200 km:n päässä kotoani huomasin, että sama rouva tuli saman firman koulutukseen, ja olemme nyt aloittaneet uuden työn työkavereina! Oli hauska tilanne, kun lounaalla kerroin hänelle, miten olin junassa asettanut hänet tarinaan, jossa hän oli menossa yksin Ruotsin laivalle! 😄Ihmiset toimivat loistavina inspiraation lähteinä ja rakastan esim. rautatieasemilla odottaessa kehitellä kaikenlaisia ”juttuja” päässäni! (Joskus voisin postata jonkun esimerkkitekstin tuollaisesta ”matkakeskustarinasta”… 🤔🙂)
 • Sanomalehdet – nehän ovat ihan täynnä mielenkiintoisia tapahtumia ja henkilöitä, varsinainen aarreaitta! Aamun lehden luku saa aivan uusia ulottuvuuksia, kun alat kehitellä hahmoja ja tarinoita uutisten ympärille; ”mikä sai tämän naisen kavaltamaan työpaikkansa käteisvarat”, tai ”miten leikkikenttäkulttuurista kertovan artikkelin kuvassa olevan lapsen päivä jatkui kuvan ottamisen jälkeen” jne. jne.
 • Nimet – Nimet ovat ihania! Eräänä esimerkkinä mainittakoon historian havinoissa olleen äidinkielen opettajani poika, jonka nimi oli ”Topi Romeo Rytkönen”. Eikö tuosta nimestä saa aikaan lennokkaita ajatuksia ihan välittömästi, kun sen lukee?! 😍😀 Jos kirjoittamissuoni on ihan tukossa, niin ota vaikka (vanhanaikaisesti) puhelinluettelo ja valitse sieltä umpimähkään kolme nimeä. Luo nimille hahmot, ja onneksi olkoon: olet juuri synnyttänyt kolme uutta, potentiaalista henkilöä seuraaviin teksteihisi! 💚
 • Nepotismi – tai pitäisikö sanoa paremminkin sukulaisten hyväksikäyttö! 😋 Voit valita perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi ja sukulaisiltasi joitakin ominaisuuksia itse kultakin, ja yhdistää ne samaan henkilöön. Heheeh, aika mielenkiintoisia ajatusleikkejä! 😁

Valitse nyt ainakin kaksi edellä mainituista tekniikoista ja kirjoita lyhyt (vaikka puolikas A4) tarina. Millaisia tarinoita nousi esiin?

Kommenttisi: