Vinkit sutjakkaan muuttoon!

Toukokuussa aloitin postaussarjan aiheesta Leppoistamisen ABC. Ensimmäisessä postauksessa mainitsin, että olin äskettäin muuttanut uuteen kotiin, ja kirjoittaisin muutosta oman postauksensa myöhemmin. Se on nyt tässä!

Netti on ihan turvoksissa ”muuttovinkkejä” ja ”muuttajan muistilista” -kirjoituksia, miksi haluan lisätä kasaan vielä tämänkin postauksen?! No, siksi, että haluan jakaa oman kokemukseni myös sinulle! Voin vakuuttaa, että minusta on pikkuhiljaa kehittymässä muuttamisen asiantuntija: olen muuttanut oman laskuoppini mukaan jo 20 kertaa…

En puutu niihin kodin ulkopuolisiin muistettaviin, tyyliin ”muista tehdä muuttoilmoitus” yms. Sen sijaan haluan auttaa sinua käytännön asioissa liittyen kokonaisen kodin siirtämiseen paikasta A paikkaan B. 🙂

Elämäni Top Sata Muuttovinkkiä, ole hyvä! 🙂

1. Pyri eroon turhasta ”rojusta” ja tekstiilistä!  Ja tämä siis hyvissä ajoin, pikkuhiljaa ennen muuttoa. Idealähteinä voit käyttää Leppoistamisen ABC -postauksiani, joissa on paljon hyviä vinkkejä yksinkertaisempaan arkeen ja elämään.

Mitä vähemmän tavaraa sinulla on pakkausvaiheessa, sitä vähemmän aikaa pakkaamiseen menee, sitä vähemmän laatikoita tarvitset, sitä vähemmän kuormia tarvitsee ajella, ja sen helpommalla pääset määränpäässäsi kuormia ja laatikoita purkaessasi. Simppeliä!

Seuraavat vinkit perustuvat oletukseen, että olet suorittanut jo jonkinlaista ”mukaan, kierrätykseen, roskikseen” -lajittelua omaisuutesi suhteen. 🙂

2. Laita kotisi pakettiin joko huone kerrallaan, tai kategoria kerrallaan. Itse pidän helpoimpana sitä, että paketoin yhden huoneen kerrallaan. (Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole kaikille paras metodi. Jos olet oikein järjestelmällinen ihminen, saatat esim. tykätä laittaa kaikki kirjat jokaisesta huoneesta samaa syssyä pakkauslaatikoihin.)

Minulle helpointa on pakata sillä ajatuksella, että pakkaan vanhan kodin keittiön omana osionaan merkiten laatikoihin saman tien tekstin ”KEITTIÖ”, toistaen saman jokaisen huoneen kohdalla. Tällä tavalla minun ei tarvitse hyppiä tavaroiden kanssa edestakaisin ja pähkätä mihin huoneeseen uudessa kodissa mikäkin laatikko sitten kirjataan muuttomiesten vietäväksi.

Eli vanhan keittiön kamat suoraan uuteen keittiöön, vanhan olohuoneen kamat suoraan uuteen olkkariin, jne. 🙂

3. Jos olet laittamassa paljon tavaraa ja vaatetta kierrätykseen, niin säästä itseltäsi kuljettamisen vaiva! Soita esim. paikalliseen ViaDiaan tai muuhun hyväntekeväisyysjärjestöön, jotka useimmiten tulevat ilosta hihkuen noutamaan tavarat jaettaviksi tarvitsijoille ja myytäväksi toimintansa hyväksi!

4. Jos mahdollista, käytä ammattimuuttajia! Jos et pysty taloudellisesti virumaan kalliisiin muuttofirmoihin, niin kannattaa kysyä myös esim. paikalliselta nuorten työpajalta tai muilta sellaisilta toimijoilta; heillä on usein työtoimintana järjestettävää muuttopalveluakin. Tosin muutto ei ehkä tapahdu yhtä rivakasti kuin ammattilaisilla, mutta tapahtuu kuitenkin, omaan tahtiinsa.

5. Jos sinulla on oikeus toimeentulotukeen, tai perheesi on esim. lastensuojelun asiakas, voit saada muuttokustannukset suoraan harkinnanvaraisen toimeentulotuen kautta sosiaalitoimistosta. Kysy!

6. Merkitse muuttoon liittyvät asiat ja tehtävät kalenteriisi tai tee jääkaapin oveen ”master plan”, josta pidät kiinni.

7. Kerää muuttolaatikoita hyvissä ajoin. MUISTA, että mitä enemmän saat samankokoisia laatikoita, sitä helpompaa ja nopeampaa kuormien tekeminen ja purkaminen on! Paras vaihtoehto on vuokrata ne suoraan muuttofirmasta (johon itselläni ei koskaan ole ollut varaa, kylläkään… 😂), tai ostaa esim. Clas Ohlsonilta.

Vaihtoehtoisesti kannattaa tehdä säännölliset kierrokset kauppojen roskakatoksissa tai esim. Alkossa, joista usein saa tyhjiä laatikoita. Näiden ”sattumalaatikoiden” ongelma saattaa tietysti olla se, että todennäköisesti saat hyvin sekalaisen valikoiman erikokoisia lootia! 🙂

Ota kuva esim. tv:n yms. laitteiden takapaneelista ennen johtojen irrotusta!

8. Pakkaa elektroniikka hyvin. Jos sinulla on tallessa alkuperäispakkaukset esim. televisiolle ja tietokoneelle, niin käytä niitä. Jos ei, niin voit pakata ne riittävän suureen laatikkoon, ja laittaa täytteeksi esim. peittoja ja tyynyjä. Tai voit tehdä ”pinnanmyötäisen” suojan hajottamalla pahvilaatikon littanaksi, ja laittamalla sen hyvin esim. tv:n suojaksi.

9. Ota kännykällä kuva esim. tv:n yms. laitteiden takapaneelista ennen kuin irrotat mitään johtoja! Näin varmistat, että saat vaikeuksitta johdot oikeisiin reikiin myös uudessa kodissa.

10. Vaatteiden pakkaamisessa olen käyttänyt kahta vaihtoehtoista tapaa: joko heitän kaikki ripustimineen päivineen jätesäkkeihin (niin, kyllä vaan, minä en omista niin hienoja hepeniä, että tarvitsisin niiden kanssa sipistellä! 😋😄), tai sitten tungen vaatteita särkyvien tavaroiden sekaan.

Myös liinavaatteet kannattaa käyttää hyödyksi ja pakata niitä esim. astioiden ja koriste-esineiden väliin.

11. Käytä pieniä laatikoita painavien tavaroiden pakkaamiseen, ja pakkaa kevyemmät tavarat suurempiin laatikoihin. On järkyttävää katsoa, miten joku yrittää raahata 40 kilon pahvista kirjalaatikkoa ehjänä muuttoautoon! Eli mitä raskaampi sisältö, sitä pienempi laatikko/vähemmän isoon laatikkoon, jotta se on helpompi siirrellä.

12. KÄYTÄ SITÄ PAKKAUSTEIPPIÄ KUN SITÄ KERRAN ON! 😄 Kun/jos käytät pahvisia muuttolaatikoita, niin pidä huoli siitä, että ne pysyvät kasassa! Mikä voisi olla turhempi viivästys kuin laatikon hajoaminen kesken roudauksen? 😳

13. Pakkaa esim. lautaset ”pystyyn vierekkäin”, kuten ne ovat kuivauskaapissa. Tällä tavalla säästät laatikossa tilaa, ja estät paremmin särkymiset. (Väleihin tietysti jotain ”puskuria”, kangasta tai esim. kuplamuovia, jota myydään suht edullisesti Clas Ohlsonilla.)

14. Pakkaa jokaiselle perheenjäsenelle (eläimet mukaan lukien!) oma survivol pack uuteen kotiin asettumista varten. Ensimmäisinä päivinä moni tavara saattaa olla hukassa, mutta esim. peseytymisvälineet, hygieniatuotteet ja lääkkeet kannattaa olla jokaisella omana ”käsimatkatavarana”. Sama survivol pack myös keittiövarusteita.

15. Ota kaikki mahdolliset korit, laatikot, laukut ja kassit hyötykäyttöön muutossasi! Esim. matkalaukuissa on todella hyvä kuljettaa vähän painavampiakin tavaroita, tai sellaisia, jotka tarvitsevat ekstra-suojaa.

Nakita parhaiten Tetristä pelaava muuttomies tekemään kuorma!

16. Katso, että muuttopäivänä plus ja miinus yksi päivä (ainakin), sinulta löytyy perussiivousvälineet molemmista osoitteista. Ja vessapaperia. Toisin sanoen esim. puhdistusainepullo, sieniä ja liinoja, sekä sanko tai muu sellainen. Myös talouspaperi on usein tarpeen.

17. Nakita parhaiten Tetristä pelaava muuttomies tekemään kuormaa. Saat huomata, että hän sijoittaa raskaat kalusteet ja suurimmat laatikot muuttoautoon ensin, ja saa muutenkin kuorman täytettyä ilmiömäisellä tarkkuudella!

18. Uudessa kodissa tee vuoteet valmiiksi hyvissä ajoin ennen kuin olet niin väsynyt, että kaadut… ei sänkyyn, vaan lattialle. Samoin huolehtikaa yhdessä toistenne ravitsemuksesta niin ruuan kuin juoman suhteen! 👍😄

19. – 100. Ja muista se VESSAPAPERI!!! Sitä on syytä olla sekä vanhassa, että uudessa kodissa samanaikaisesti. Mukavammin sujuu se loppusiivouskin, kun ei tarvitse juosta uuteen kotiin vessaan… 👍😋

 

p.s. Blogin kategoriat ovat hieman yksinkertaistuneet: ”Leppoistaminen” on kokonaisuudessaan siirtynyt ”Hyvinvointi”-kategorian osaksi. 🙂

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommenttisi: