20 vinkkiä viileisiin hellepäiviin!

”Kesä! Suomen paras päivä!”

Näin lausuttiin aivan alkukesästä (tai loppukeväästä) erään saksalaisperäisen kauppaketjun tv-mainoksessa. 😄 Nyt kuitenkin viilennys on jo tarpeen, kun olemme saaneet nauttia varsin eteläeurooppalaisesta ilmastosta jo todellakin ”monta kuukautta”! 💛 Tiedän, että helle ei ole aina mieluista esim. vanhuksille tai viljelijöille jne., mutta tässäkin kohtaa päätän itsekkäästi nauttia siitä mistä minä tykkään. ☺️

Rakastan aurinkoa ja hellettä, lämpimiä iltoja. Tein myös viime ”kesänä” päätöksen, että jos ikinä enää saamme oikein lämpiman kesän, niin en varmasti valita! Ja senhän saimme jo heti tänä vuonna, jipiii! ☀️😎😍

Tässä kesän mittaan on kuitenkin tullut tosiaankin selväksi, että pitkään jatkuva helle voi toisille olla jopa hengenvaarallista. Sairaaloiden ensiapu on paikoin ruuhkautunut nimenomaan helleperäisten vaivojen vuoksi. Haluan kerätä tähän postaukseen muutaman hyvän vinkin, miten hellettä vastaan voi kotona taistella sikäli kun siihen on tarvetta.

Tuuletin

 • Kokeile laittaa suoraan pakastimesta kylmäpussi tuulettimesi ritilän päälle.
 • Voit myös jäädyttää vettä köntäksi tai
 • ostaa 50 kpl jääpalarasioita 😅 (siis ne rasiat, joissa yhdessä rasiassa tulee yhteensä esim. 12 jääpalaa…) ja laittaa ne kulhossa aivan pöytätuulettimen eteen.

Ikkunat ja ovet

 • Pidä ikkunat ja ovet mahdollisuuksien mukaan auki öisin ja sulje ne heti, kun lämpötila alkaa ulkona aamun mittaan nousta.
 • Pidä kaihtimet tai verhot suljettuna varsinkin aikoina, jolloin aurinko paistaa suoraan niihin.

Oma kroppa

 • Juo raikasta vettä usein! Pidä huoli myös kehosi suolatasapainosta. Esim. Vichy-vesi on oikein hyvä hellepäivän juoma! Hikoileminen saattaa aiheuttaa kropassasi nestehukkaa. Periaatteessa ’janon’ tunne on kehossasi jo pienimuotoinen hälytystila: ”TARVIIN VETTÄ!” 😭
 • Jos mahdollista, ui! Mikään ei viilennä tehokkaammin kuin koko kropan heittäminen järveen ja pysyminen siellä kunnes huulet sinertävät, kysy keneltä tahansa alle yläasteikäiseltä!
 • Syö jäätelöä! 😛
 • Käytä puuvillaisia vaatteita, jos siis ylipäätään käytät vaatteita! 😄Luonnonmateriaalina ne hengittävät, eivätkä hiosta niin paljon.
 • Jos olosi on todella sairaalloisen tukala, voit ensiapuna esim. kastella t-paidan viileällä vedellä ja pitää sitä päälläsi.
 • Lämpö kohoaa ylös; mitä alempana oleskelet, sen viileämpi sinulla on. Myös lattialla makoilu vaikka kirjaa lueskellen voi olla ihan hyvä vaihtoehto sille, että tuskailet korkealla parvisängyllä. 🙃
 • Huuhtele ranteitasi tai jalkojasi viileällä vedellä. Itse olen pari kertaa laittanut kylmäkallet ohuen pyyhkeen sisään ja pitänyt niitä joko jalkapohjieni alla lattialla, tai sopivassa kohtaa jalkojeni päällä ja muualla kehollani.
 • Myös kylmävesikylpy jaloille on ihanaa helteellä! Eli ei muuta kuin pesuvatiin kylmää vettä ja jalat uimaan!

Nukkuminen

 • Jos poikkeava ääni ei häiritse sinua liikaa, kannattaa tietenkin ottaa tuuletin sängyn lähelle. Laita se suuntaamaan puolelta toiselle, jolloin se pyörittää ilmaa ympärillään tehokkaammin.
 • Voit käyttää edellä mainittuja kikkoja tuulettimeen tietenkin myös yöllä. 😎
 • Suomen ainoa oikea säämies Pekka Pouta kertoi jossain haastattelussa nukkuvansa kylmäkallejen kanssa. Eli kylmäkalleja petauspatjan alunen täyteen, niin PYSYT viileänä! 😁
 • Vie lakanat aamulla pakastimeen (juuri niin!) ja laita ne vuoteeseen juuri ennen nukkumaan menoa. Sama juttu seuraavana aamuna.
 • Jälleen kerran: lämmin ilma nousee ylemmäs, eli lattialla nukkuminen on erittäin hyvä keino kehon viilennykseen yöllä.
 • Jätä peitto pois ja jos on pakko nukkua jonkin ”alla”, niin käytä ohutta lakanaa.

Tässäpä näitä hyväksi koettuja ja hyväksi arveltuja vinkkejä coolimpaan elämään Suomen ihanassa kesässä, ole hyvä! ❤️🙂 Jos tästä listasta puuttuu jotain, joka ehdottomasti olisi siinä oltava, niin kerro ihmeessä! 👍🙂

Comments

 1. BusySheep says:

  Heissan Sinttuli, kiva kun löysit perille! Joo, vielä on kuulemma helteitä tulossa, ihanaa! 😍 Itse olen viime viikot nukkunut lattialla patjalla apposen avoimen parvekkeen oven vieressä; raitis ilma on ihan parasta unilääkettä!

 2. Sinikka Laine says:

  Nyt ilman viilentyessä minäkin luin blogiasi. Kiitti vaan neuvoista ensi kesää varten. Täällä Mikkelissä asuvana, on se etuoikeus, että Saimaan lisäksi täällä on lukuisia pikkujärviä aivan pyörämatkan päässä. Itse olen käynyt vesijuoksemassa ainakin kerran päivässä, eikä ole hiki tullut, sen verran tehotonta on liikkumiseni. Viikonloppuna on kuulemma jo lähestymässä uusi helle rintama, joten kokeilen konstejanne. Kiitos Satuliini blogistasi.

 3. BusySheep says:

  Moi Joanna! Tuo tehokkuus-asia on varmasti hankalampi täällä Suomessa kuin Equadorissa… 😄 Suomalaisethan arvottaa itseään ja toisiaan paljon juuri sen perusteella, eikä täällä olla niin totuttuja tuohon helteeseen, että ymmärrettäisiin ottaa lungisti päivisin töitä tehdessä! 😝😂 Mutta siis kyllähän se jossain vaiheessa tulee sitten kantapään kautta tuokin oppi, kun on tarpeeksi pitkään tarpeeksi lämmintä!

  Tänä kesänä näin kaksi aasialaista opiskelijaa, jotka kulki varjon kanssa, ja nyt on ensimmäinen kesä, kun olen nähnyt enemmänkin SUOMALAISTEN käyttävän ihan siis käsiviuhkaa! Tuo varjostimen käyttökin varmaan yleistyisi nopeasti, jos tälläisiä kesiä olisi jatkossakin…. 👍

 4. Minä menen illalla suihkuun ja laitan heti suihkunkosteana T-paidan päälle niin että se kostuu enkä kuivaa hiuksia. Tyynyn päälle laitan pyyhkeen jotta tyyny ei kastuisi ja tulisi siitä ongelmia pitemmän päälle. Mutta kosteat hiukset viilentävät yön mittaan.
  Päivällä kannattaa muistaa liikkua hitaasti ja tehdä asiat myös hitaasti. Ei mitään tehokkuutta, siitä tulee vaan turha hiki. Kaikkeen kannattaa varata kunnolla aikaa.
  Jos aurinko haittaa kannattaa kantaa sateenvarjoa mukana. Täällä ainakin suora auringonpaiste on niin rankka että on suositeltavampi olla sateenvarjo ja pitää sitä auki kadulla kävellessä ym.
  Kaikkeen tottuu, sille pitää vain antaa aikaa.

Kommenttisi: