Verso-talo, talo joka versoo

Yhteisöasuminen? Kristillinen yhteisöasuminen? Termit ovat varmasti monille tuttuja, mutta ehkä yhteisömuotoinen asuminen ihan käytännössä (muun kuin esim. opiskelujen vuoksi) on vieraampaa. Henkilökohtaisesti en olisi voinut enempää yllättyä, kun tajusin asuvani Laukaan Kuusassa, Torikan kylän vanhassa kansakoulurakennuksessa keskellä maaseutua.

Elämä muuttui kertaheitolla 2021 tammikuun viimeisenä päivänä. Puhelin soi ja minulle tarjottiin töitä Jyväskylän Katulähetys ry:stä. Myös asunto olisi valmiina odottamassa. Lyhyesti kerrottuna, tuosta puhelusta tasan 2 viikon päästä koko elämäni oli muutettu Kuusaan, ja olin jo ensimmäistä päivää töissä Jyväskylässä.

Kaikki tapahtui niin nopeasti, että koti-ikävä Mikkeliin, jossa olin asunut lähes 30 vuotta, iski todenteolla vasta noin 1,5 kk muuton jälkeen. Kaupunkikeskustojen asujana olin yhtäkkiä keskellä maaseutua, peltojen keskellä paikassa, jossa kukko huutaa 30 metrin päässä kodistani tien toisella puolella, ja viljelijä tekee peltotöitään viereisellä pellolla. Huh huh.

Jumala on kuitenkin kaukaa viisas ja luotan, että Hän tietää mitä kohdallani tekee. Muutto Verso-taloon on avannut paljon uutta ja yllättävää, eikä vähiten yhteisömuotoisen asumisen vuoksi. Tiedän, että uskovien keskellä on muillakin kiinnostusta tämän tyyppiseen asumiseen, ja siksi ajattelin kertoa omasta kokemuksestani sekä tämän yhteisön toiminnasta enemmän. Ensin muutama sana taustajärjestöstä, Jyväskylän Katulähetyksestä.

katuharja, vihreä verso talon ulkoseinästä

Verso-talo
kirjaimellisesti
versoo!
🌱💚

Jyväskylän Katulähetys ry

Jyväskylän Katulähetys ry on kristilliseltä pohjalta toimiva, yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Katulähetystyö aloitettiin Jyväskylässä sotien jälkeen vuonna 1945, ja yhdistys rekisteröitiin vuonna 1953. Jyväskylän Katulähetyksen perustehtävänä on huono-osaisuuden ja riippuvuushaittojen vähentäminen työllistämällä ja auttamalla paikallisesti. Yhdistyksen toimintakenttä on laaja. Se sisältää asumispalvelut, kierrätyksen, työvalmennuksen, ruoka-avun ja kansalaistoiminnan. (https://www.jklkl.fi/jyvaskylan-katulahetys/ 29.7.2021.) Verso-talo on osa JKLKL:n vuokra-asuntoja ja kansalaistoimintaa.

Elämä Verso-talossa

Verso-talo on oma pieni yhteisönsä ja maailmansa. Talossa on 3 suurempaa asuntoa, sekä yksittäisiä yhden hengen huoneita, joita vuokrataan pitempiaikaiseen käyttöön. Asuminen näissä mainituissa tapahtuu normaalissa vuokrasuhteessa, vaikkakin käytännössä olemme tarjonneet 1 hengen huoneita erityisesti sellaisille päihdekuntoutujille, jotka ovat jo niin pitkällä toipumisessaan, että pystyvät sitoutumaan päihteettömyyteen Verso-talossa asuessaan.

Talon keskikerroksesta löytyy suuri keittiö, joka on yhteiskäytössä niiden asukkaiden kesken, jotka asuvat yhtä huonetta. Sieltä löytyvät myös toimisto, ruokasali, kokoussali, aula jossa meillä on tapana viettää aikaa yhdessä pelaten tai kahvitellen, sekä kuusi kahden hengen huonetta, joissa mahtuu muutamakin vieras yöpymään!

Verso-talon uunoilut.

Yhteisöasuminen ja yhteisön arki?

Yhteisöarki käytännössä? No, se sujuu aivan normaalisti niin, että ne joilla on töitä käyvät pääasiassa talon ulkopuolella töissä, ja ne joilla ei ole, tekevät ja puuhailevat päivät talolla ja omissa jutuissaan. Tontti on suuri ja niin sanotusti ”monien mahdollisuuksien paikka”, joten tekemistä todellakin riittää heille, jotka ovat pikkupuuhaa vailla!

Talossa on aiemmin ollut myös eläinavusteista kuntoutusta, ja niiltä ajoilta pihapiiristä löytyvät niin kanala, lampola kuin tallikin, sekä kilometritolkulla ulkoaitauksia. Tämä kesä on mennyt pihaa pikkuhiljaa kohentaessa ja raivatessa. Paljon tehdään myös talkoovoimin, ja Verso-talolla onkin järjestetty jo muutamat talkoot. Viimeisimpänä meillä oli Vapaakirkon Legacy Project -ryhmä; 10 nuorta aikuista, joiden kanssa saimme tehtyä valtavan paljon kahdessa päivässä! Toiset talkoot ovat aivan pian, ja niihin ovat kaikki tervetulleita!

Elämä yhteisössä kasvattaa ihmistä monilla tavoilla. Meillä on yhteisvastuu siitä, että arki talossa sujuu. Raamatun opetukset uskovien yhteydestä ja rakastamisesta saavat aivan erilaisen ymmärryksen, kun sitä elää 24/7. Toki jokaisella on mahdollisuus vetäytyä ihan omaan rauhaansa milloin haluaa, mutta yhteisöelämä kuitenkin vaatii tietynlaista asennetta.

Yhteisöasuminen luo myös kollektiivista turvallisuutta. Moni yksin asuva on todella yksin; voi mennä pitkiä aikoja, että kukaan ei esimerkiksi käy kylässä. Yhteisössä on mahdollisuus valita omassa rauhassa eläminen, ja silti olla osa kokonaisuutta, jossa jokaisesta huolehditaan arjen lomassa. Et voi kovin kauaa olla poissa näkyvistä, kun joku alkaa kysellä ”Kolmen kerroksen väessä” (WhatsApp-ryhmä) ”missä oot, miten menee?”. 💚

Yhteisöasumiseen meillä kuuluvat myös viikottaiset yhteisöpalaverit. Niissä käsitellään useimmiten käytännön elämään kuuluvia asioita, mutta myös henkilökohtaisia juttuja. Tällä hetkellä talossa asuu 5 ihmistä (joista 1 pariskunta), ja meistä on muodostunut tiivis porukkamme, jossa kuitenkin on aina tilaa uusillekin jäsenille.

Osa yhteisön arjesta muodostuu Verso-talolla järjestettävistä hengellisistä tapahtumista. Tänä kesänä 13.-15.8.2021 järjestettävä ”Sana versoo -kesätapahtuma” on järjestyksessään ensimmäinen, ja sen suunnittelussa sekä käytännön järjestelyissä on koko yhteisö mukana. Siihen muuten voi edelleenkin ilmoittautua, tiedot ovat tässä:

Sana versoo -illat ja Bible Journaling

Aloitimme keväällä Sana versoo -illat, joissa oli vierailevia puhujia, rukousta, musiikkia ja kahvittelua. Illoissa vastasin musiikista, ja kaiken kaikkiaan arjessa on ”yhteisömuusikon” koulutus kovassa käytössä! 😁 Oma pianoni on yhteisissä tiloissa keskikerroksessa. Usein kun olen siellä itsekseni soittelemassa, porukka alkaa valua saliin kuuntelemaan, rukoilemaan ja laulamaan, tai muuten vaan viettämään aikaa. Yhteisöasuminen on omalla kohdallani tuonut elämään sisältöä, iloa, kasvua, tukea. Parasta on se, että ”tapaamisia” ei tarvitse aina suunnitella etukäteen, vaan esim. iltahartaushetki syntyy ihan luonnostaan.

Niin ikään viime talvena ja keväällä Verso-talolla oli pari Bible Journaling -iltaa. Jos harrastus ei ole sinulle tuttu, niin voit lukea siitä jotain esim. artikkeleista Bible Journaling Mikkeli ja Bible Journaling by Minttumaria. Nyt, kun lähikotikaupunkini on Jyväskylä, olen perustanut Facebookiin myös Bible Journaling Jyväskylä -ryhmän, mutta toistaiseksi en ole nähnyt tarvetta sen toiminnan aloittamiseen. Verso-taloon on suunniteltu muitakin kristillisiä seminaareja ja työpajoja, mutta toiminta on vielä ”vakiintumisvaiheessa”, joten kaikki ajallaan. 🙂

Lopuksi vielä tilannekuvia elävästä elämästä Verso-talolla ja sen välittömässä läheisyydessä. 💚🌱

Skannaa itsesi Verso-talon FB-sivulle ja tykkää!