Mullan vaihto

Tiedätkö, milloin on aika vaihtaa kasvi uuteen multaan? Mullan vaihto ei suinkaan ole jokaiselle kasville välttämätöntä tehdä joka vuosi, mutta tässä on muutamia vinkkejä siihen, milloin siihen todennäköisesti on syytä:

  • kasvin juuret tunkevat ruukun pohjan reiästä läpi (ruukku on liian pieni, kasvi ei pääse kasvamaan normaalisti).
  • kukka näyttää silminnähden liian suurelta ja liian rupsahtaneelta ruukkuunsa (pari metriä korkea ja puoli metriä leveä kasvi tuskin viihtyy viimeksi 10 vuotta sitten vaihdetussa 15 sentin ruukussa).
  • kasteluvesi jää mullan pinnalle, eikä imeydy suht nopeasti multaan. (Multa on vanhaa, ja on menettänyt ravinteensa.)
kissus ikkunalla

Totuushan on se, että paras aika mullan vaihtoon lienee alkukeväästä maalis-huhtikuun aikana. Itse en ole sitä omille kasveilleni paljastanut ja siksikin tämä lapsipuolen asemaan jäänyt Kissus sai istua vanhoissa vaipoissaan tähän päivään saakka…

Kyseinen kissus tuli minulle viime vuonna, kun alakerrassa asunut mummeli (jota en koskaan ehtinyt edes nähdä) kuoli. Hänen tyttärensä oli tyhjentämässä asuntoa, ja antoi kissuksen minulle.

Yleensä minulla on aika hyvät välit kasviin kuin kasviin, mutta en yhtään ymmärtänyt tätä kissusta. Ja kun en ymmärtänyt, en jaksanut kiinnostua sen hyvinvoinnistakaan… Niimpä se istui koko viime talven kuumaa hohkavan patterin yläpuolella leveällä ikkunanlaudalla. Sai juotavaa jos ja kun muistin antaa… Tässä on kuva tuloksesta tältä päivältä:

kissus ruukussa ja kuivia lehtiä
Kissus ja Kissuksen lehtikato…

En osaa sanoa missä määrin kissukset tiputtavat talven aikana lehtiään, mutta tämä läjä tässä oli siis vain osa ”tuotosta”; talvikuukausina olen toki siivoillut pudonneita lehtiä useaan otteeseen.

Ajattelin jopa, että laitan tämän kaverin kiertoon Roskalava, Mikkelin seutu -ryhmän kautta, ja mullan vaihto jäi ”seuraavalle omistajalle”. Onneksi maltoin kuitenkin mieleni! Jokainen tsäänssi on mahdollisuus, ja olen iloinen, että Kissuksellekin sen annoin! 😀

Oletpa sinä vaihtamassa multaa tai ruukkua mistä syystä hyvänsä, siihen ei tarvita sadan kohdan manuaalia. Ihan muutama pointti, jotka itse olen kokenut hyväksi:

kasvi tiskialtaassa ilman ruukkua

Tarvitset:
* tiskiallas
* sanomalehti
* ruukku ja salaoja-esineet
* multaa

  • Laita tiskialtaaseen avattu sanomalehti. Irrota kasvi vanhasta ruukusta sen päällä.
  • Pese ruukku ja mahdolliset ”salaojitus-esineet” pelkällä vedellä.
  • Kopistele vanha multa juuripaakusta irti.
  • Laita salaojitus ruukun pohjalle; se estää vettä jäämästä ruukkuun lillumaan.
  • Lisää multaa n. 1/3 ruukun korkeudesta ja aseta kasvi keskelle ruukkua.

Pitele toisella kädelläsi kasvia paikoillaan (saattaa yrittää hyppiä karkuun, kuten herjat nokkoseni viime kesänä useaan otteeseen!), ja lykkää toisella multaa kasvin ja ruukun väliin. Multaa ei tule painella kovaksi, tässä ei olla tekemässä betonivalua!

Jos ruukun vaihtaminen on tarpeen, niin sitä ei tule vaihtaa myöskään liian suureen. Jos kasvutila on käynyt ahtaaksi niin nyrkkisääntö on, että uusi ruukku olisi sentin entistä kookkaampi, siis halkaisijaltaan.

Kannattaa huomioida myös kunkin kasvin erityistarpeet. Toiset tykkäävät matalasta ruukusta, toiset haluavat syvemmän. Toiset voivat paremmin leveämmässä, toiset kapeammassa. Lähestulkoon kaikista saatavilla olevista kasveista löytyy yksilökohtaista tietoa suomenkielisiltäkin sivuilta, kun käyttää Google-hakua.

Nyt Kissukseni istuu tyytyväisenä samassa ruukussa kuin mihin sen viime vuonna istutin. Tämän kasvin juuristo on runsas, mutta kopisteltuani vanhan mullan pois juuripaakusta, tilaa jäi edelleen riittävästi uuteen kasvuun. Ensi vuonna sitten ”isompaan kotiin”! ❤️

Kommenttisi: