Yösydännä

Sari Matikaisen Yösydännä-kirja on Päivä oy:n kustantama esikoisteos, joka vetää nöyräksi. Tämä fyysisiltä mitoiltaan suhteellisen ohut sivukokoelma sisältää niin syvistä kokemuksista nousevaa tekstiä, että jokainen sana painaa enemmän kuin itse kirja sivuineen…

Kirja on pöydälläni ’naamallaan’ tietokoneen vieressä. Pöydällä palaa pari kynttilää, ja läppäriltä soi rauhallinen, Isän voitelema musiikki. Miten minä tästä mitään kirjoittaisin?

Kirjoitan kuitenkin. Kirjan takakannen alaosassa on evankelista Sari Matikaisen kuva. Kaunis, valoisa. ”Heikko ja vajjaa, mutta armahettu”, kuten hän kirjassaan tuo esiin. Kuitenkin, kaikessa heikkoudessamme, Jumala on voimallinen kääntämään kiroukset siunauksiksi, elämän raaimmat polttomerkit kunniamerkeiksi, kilveksi ja miekaksi. Kiitos Jeesus!

Kirjan ensimmäinen luku on otsikoitu nimellä ”Se”. Luku alkaa räikeällä vastakkainasettelulla, joka kantaa lukukokemusta oikeastaan pitkälle kirjan uumeniin saakka. ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten….. Minä olen ihme, suuri ihme…. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu…” (Mukaellen Psalmista 139).

Teksti jatkuu suoraan tilanteeseen, jossa pieni tyttö on painautuneena seinää vasten ja pelkää, ettei hänen tarvitsisi enää hipaistakaan vieressään makaavaa miestä. Lukijana pysähdyn jo ennen kuin käännän tuota ensimmäistäkään sivua. Miten on mahdollista, että jokin niin kauniiksi, niin rakkaasti luotu kuin ihmislapsi, joutuu kokemaan jotain niin hirvittävää ja raakaa kuin seksuaalinen hyväksikäyttö?

Aihe on edelleen yhteiskunnassamme, ehkä jopa maailmanlaajuisesti niin arka, kauhea, häpeällinen, ja tabu, että siitä ei juuri ääneen puhuta. Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kuulemme lähinnä valtakunnan mediasta, jos on tapahtunut joku kauheudessaan ”uutiskynnyksen ylittänyt” tapaus.

Ja kuitenkin, olen varma siitä, lähes jokainen meistä tuntee tai tietää jonkun, jota on jollakin tavoin lapsena käytetty hyväksi. (Vaikka me emme siis välttämättä tiedä, että näin on hänelle käynyt…) Uskon, että lasten hyväksikäyttö on paljon yleisempää kuin tiedetään. Eiväthän tekijät, syylliset, siitä juurikaan huutele. Lapset taas eivät uskalla huudella.

Vaikka olen useasti kuullut Sari Matikaisen puhuvan, olen silti yllättynyt siitä suorasukaisuudesta ja avoimuudesta, jolla Sari nostaa esiin elämänsä kipeimmät asiat. Niin tekee vain rohkea, vilpitön, identiteettinsä löytänyt nainen.

Kirkkaus on voittanut pimeyden vallan!

Kirjassa on ikäänkuin kaksi puolta. On paha, ja on hyvä. Saatana, joka jo varhaisessa lapsuudessa yritti kaikin keinoin tehdä tyhjäksi Jumalan teot, varastaa Jumalan Saria varten valmistaman tulevaisuuden, varastaa häneltä kaiken sen ilon elämän oppimisesta, joka normaalisti lapsuuteen (ja myös aikuisuuteen!) tulisi kuulua.

Sari kertoo kirjassa aikuisuuden vuosistaan. Vuosista, jolloin ”helvetti pääsi valloilleen” (mts. 41). Ajattelen, että on erittäin vaikeata, ehkä jopa täysin mahdotonta, kuvata elämänsä ”helvettejä” niin, että toinen ihminen todella ymmärtäisi sen, mitä itse on läpi käynyt. Vain Jeesus sen tietää. Kuitenkin se, mitä Sari kirjoittaa, kertoo monta vuosikymmentä kestäneestä piinasta. Hän kirjoittaa niin, että tarinan kokonaisuus avautuu selvästi.

Miksi sitten tälläinen tarina tarvitsee niin ”selvästi” kertoa? Kaksi varsinaista syytä, jotka kerron Sinulle heti: 1. jotta murskataan tabu-käärmeen pää, ja 2. jotta Jumalan auktoriteetti ja voima tulee entistä kirkkaammin esiin!

Kirjan ihanaa, suloista antia on se vuoropuhelu, mitä omissa tuskissaan rimpuileva ihmisen (enää pelkkä) ”raato” käy Kaikkivaltiaan Jumalan kanssa. Koskettavin tarina kertoo hetkestä, jolloin rakas Taivaan Isä vei Sarin eräällä kävelylenkillä ”Kurja”-nimisen veneen äärelle. Jumalan arkiviisaus on niin käsittämättömän…. käsitettävää ja selkeää, että ihmisenä monesti vain hämmästelemme sitä viisautta, jolla Isä toimii. ❤️

Kenelle sopii?

Ajatuksia on varmasti monia siitäkin, kenelle erityisesti tämä kirja olisi sopiva ja hyvä vaikka lahjaksi. Itselleni tulee kuitenkin ensimmäisenä mieleen naiset, ja heistä erityisesti:

 • ehkä he, jotka ovat joutuneet elämässään kokemaan seksuaalista hyväksikäyttöä, minkä ikäisenä tahansa.
 • ehkä he, jotka kamppailevat tai ovat kamppailleet joidenkin muiden suurten elämänkriisien kanssa.
 • he, jotka eivät osaa eivätkä uskalla enää toivoa, tai eivät edes tiedä, että todella on olemassa Toivo toivottamalle, Rauha rauhattomalle.

Kirja on sopiva myös

 • jokaiselle, jonka tarvitsee kuulla tuo Toivon sanoma.
 • jokaiselle, jonka tarvitsee ymmärtää, että Jeesus on avain Jumalan yhteyteen.
 • jokaiselle, jonka tarvitsee ymmärtää se, minkä tämä kirja opetti minulle: että minä en todellakaan olekaan se, joka ”joutuu odottamaan” Jumalaa kunnes hän ”suvaitsee” toimia. Ei! Hän on se joka joutuu odottamaan, että minä inhimillisyydessäni tajuan taipua ja suostun Hänen lähelleen, ja suostun myös pysymään Hänen läheisyydessään silloinkin, kun elämä hymyilee. Kiitos Isä, että olet niin kärsivällinen! ❤️

Tekniset tiedot:

 • Kustantaja: Päivä Osakeyhtiö
 • ISBN: 978-952-374-013-6
 • Lk 99
 • Sidottu
 • 128 sivua
 • Ilmestymisvuosi 2020

Kiitokset kirjan esittelykappaleesta Päivä Oy:lle! ❤️ (P.S. Hyviä vinkkejä joululahjaksi ovat myös John Burken kirja ”Taivaan rajalla”, ja Sirkku Suontausta-Kyläinpään ”Syntynyt löydettäväksi”! )

Kommenttisi: