Moderni pitsinnypläys

Moreenilta juuri ilmestynyt uutuuskirja Moderni pitsinnypläys on monella tapaa tervetullut suomalaiseen käsityökirjojen ”perinteeseen”. Tarmo Thorström on kirjassaan tuonut nypläyksen kertaheitolla kymmeniä vuosia eteenpäin, ja nimenomaan tähän päivään.

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Moreenin kanssa.

Tätä kirjaa on vaikea kuvata yhdellä sanalla. Joitakin ensinnä mieleen tulevia kuvauksia voisivat olla ”uusi”, ”erilainen”, ”yllättävä”. Oma intohimoni ja käsitöiden ensirakkauteni on ja tulee aina olemaan virkkaus, mutta mitä kauemmin olen virkannut, sitä vahvemmin on myös muut lankatekniikat alkaneet kiinnostaa!

Itse olen nyplännyt joskus sen verran, että peruslyönnit ovat tulleet tutuiksi. Nypläsin nukkekoti-mittakaavassa pari liinaa yms., ja siihen se sitten jäi. Nyt olen alkanut innostua uudelleen tekniikasta ja hentoiset nypylätkin on hankittu; varsinaisen tekemisen inspiraatiota odotellessa tämä kirja ilmestyi kuin tilauksesta! 😁

Sisällys

Kirja on jaoteltu sisällöltään neljän eri pääotsikon alle:

  • Materiaalit, työvälineet ja tekniikat
  • Mallit ja työohjeet
  • Mallin suunnittelu ja piirtäminen
  • Luova työ nypläyksessä

    Käyn seuraavassa lyhyesti sisältöä läpi otsikoiden mukaisesti.

Materiaalit, työvälineet ja tekniikat

Tähän osioon on saatu laajasti tietoa perusasioista, oikeastaan jopa vähän syvemminkin kuin ihan ”wanna-be-nyplääjälle” on heti edes tarpeellista. Itse olen oikeastaan kaiken tekemiseni suhteen sitä tyyppiä, joka tehdä ryskää tyyliin ”pois alta oksat ja männynkävyt”…

En juurikaan jaksa etukäteen opiskella teknisiä yksityiskohtia tai nippelitietoja, joista tosin olisi varmasti hyötyä siinä vaiheessa, kun olet kymmenettä kertaa purkamassa pieleen mennyttä työtä. Että kun ei siis olisi välttämättä kannattanut alkaa sitä korvista tekemään 7Veikasta, vaan olisi kannattanut lukea se ”langat ja kuidut sekä niiden ominaisuudet” -kappale ensin. You know?

Thorström antaa vinkkejä erilaisiin materiaaleihin, joita nypläyksessä voi käyttää. Hän mainitsee mm. lakritsinauhan, teollisuudessa käytettävät vaijerit tai köydet, sekä sähköjohdot ja -kaapelit. Ihanan karskia! 😍😍😍

Mallit ja työohjeet

Malleista itseäni kiinnostaa aina eniten pienen mittakaavan mallit. (Olen mm. virkannut ompelulangasta nukkekotiin 6 ”täyspitkää” verhoa, joihin meni yhteensä noin 340 000 silmukkaa… Se on aika hyvin näillä meikäläisen hermoilla! 😂)

Moderni pitsinnypläys -kirjassa annetut mallit ovat hyvin vaihtelevia niin kokonsa kuin materiaaliensa puolesta! Kirjasta löydät mallin mm. korviksiin, hiuskoristeeseen, kenkien ja kravatin somisteeseen, riippumattoon, ym.

Thorströmin taidoista kertoo jotain myös esim. 3D-venetsialaisnaamio, jonka tekemisen hän opastaa alusta asti. Ja kun sanon ”alusta”, tarkoitan alusta: naamion kantajan naamasta tehdään aivan ensimmäiseksi kipsimuotti!

Toinen hykerryttävä työ (jonka tekemiseen taiteilija niin ikään ohjeistaa ja antaa myös valmiin kaavan) on Kekkosen muotokuva. Thorström neuvoo tekniikan, jolla voit nyplätä muotokuvan mistä tahansa harmaasävykuvasta.

Mallin suunnittelu ja piirtäminen

Kirjassa ohjeistetaan nypläysmallin lukemiseen. Itse olen ’visuaalista koulukuntaa’, eli luen kaikki ohjeet kuvasta, en tekstinä. Sen vuoksi nypläysohjeenkin lukeminen sujuu takkuamatta.

Mutta entä X=5/√2≈xxx ? Juu, kyse on tosiaankin nypläyskirjasta! 😄 Takkuaminen alkaa minulla viimeistään, kun pitäisi sukeltaa nippelitietoihin ja laskukaavoihin koskien neulavälejä, langan kiertoja ja lankojen vahvuuksia.

Datanomin sielua taasen hivelee se, että kirjassa on annettu sivutolkulla tilaa myös tietokoneavusteiselle suunnittelulle. Olen ihmetellyt sitä, kuinka vähän tietoa erilaisista applikaatioista ja ohjelmista ylipäätään on olemassa, mutta että sitä löytyisi ihan kirjan kansien välistä, on nyt ensimmäistä kertaa edessäni.

Luova työ nypläyksessä

Jokainen perinne on joskus alkanut jostakin” (mts. 117). Voiko sen enää osuvammin sanoa?! Kovin mielenkiintoinen osa tätä teosta on nimenomaan lopussa. Ajan mukaisesti Thorström on halunnut, perinnetiedon lisäksi, ottaa mukaan osuuden, jossa pohtii perinteiden uudistumisen tarpeita ja kirjoittaa niiden puolesta.

Kyse ei missään tapauksessa ole siitä, että perinnekäsityö tulisi laittaa mullin mallin mielen mukaan, vaan että raikasta päivittämistä nykyaikaan ei turhaan kauhisteltaisi. (Esimerkkinä nyt vaikka tuo teknologian käyttö mallisuunnittelussa, uudet materiaalit jne.)

Olen hyvin iloinen myös kansantajuisesta osuudesta niin paljon puhuttaviin ja jopa tulenarkoihin tekijänoikeuskysymyksiin liittyen. Jo pelkästään tuon osuuden vuoksi (joka löytyy sivuilta 118-122) haluaisin tätä kirjaa suositella vaikka vain kirjastossa tältä osin luettavaksi.

Tekijänoikeuksiin on ilman muuta suhtauduttava vakavasti, mutta tietynlainen pakokauhunomainen varovaisuus ja kauhistelu pursuaa joskus jopa huvittaviin mittasuhteisiin. Moderni pitsinnypläys -kirjassa asia kuitenkin osataan selittää hyvin simppelisti niin, että se menee pääosin heti jakeluun. Well done!

Tekniset tiedot

  • 127 sivua
  • ISBN: 9789511315162
  • julkaisuvuosi: 2019
  • kustantaja: Otava

Kauniiksi lopuksi

Tämä kirja on ehdottomasti ajatuksia avaava, mitä tulee käsitykseen nypläämisestä. Itse olen kovasti sellaisten ideoiden perään käsitöissäkin, jotka eivät ole niitä kaikkein ilmeisimpiä. Tästä esimerkkinä vaikkapa tuo kirjassa mukana oleva riippumaton nypläysohje. Pidän siis yleensä kaikesta sellaisesta, joka tuulettaa ummehtuneita käsityksiä asiasta kuin asiasta.

Moderni pitsinnypläys ei ehkä ole teos, joka jokaisen aloittelijan kannattaa hankkia, mutta jos olet vähänkään pidemmällä harrastuksessa ja haluat päästä siinä uudelle tasolle, niin tämä on sinun kirjasi! Veikkaan, että ihan hirveästi ei Suomen kokoisessa maassa ole sellaisia nypläystietäjiä, jotka eivät tästä teoksesta saisi itselleen jotain uutta. 😎

Tässä video kirjassakin olevan riippumattomallin nypläämisestä. Tarvikkeet ovat vähän eri kokoluokkaa kuin esim. korviksia nyplätessä! 😄 (Tarmo Thorströmin Youtube-kanavalta.)

Kommenttisi: