Leikkaa paperitähtiä!

Olisko EHKÄ melkein jokainen suomalainen, joka on peruskoulunsa käynyt ”ylä-” ja ”ala-asteella”, tehnyt joskus elämässään lumihiutaleita paperista? ❄️Minä ainakin! Enkä nyt muista, että se olisi ollut mitenkään erityisen lumoavaa….. Päin vastoin aina tuli olo, että ”no tulipa taas ruma”! 😄

Tämän syksyn kirjakimarani alkoi syyskuun lopussa kirjasta Kaiken maailman villasukkia. Nyt on vuorossa kirja, joka on jonkun sortin helmi uudessa suomalaisessa harrastekirjallisuudessa. Kyse on Otavan (2018) Moreeni-sarjan kirjasta Leikkaa paperitähtiä. 😍 Sen on kirjoittanut Kristiina Töyli. Et voi kuvitella, miten valtavan pikkutarkkoja ja yksityiskohtaisia taideteoksia kirjan avulla on mahdollista oppia leikkelemään! On tosi vaikeaa valita tuolta jotain, joka olisi ylitse muiden, mutta näin musiikin opiskelijana tietysti tämä on ”aika hyvä” vaihtoehto:

Nyt tietysti herää kysymys, että miten ihmeessä minäkin voisin oppia tuohon? No. Asiahan on niin, että ihminen oppii ihan mitä tahansa, mihin hänellä on intohimo! Minulla nyt ei välttämättä juuri paperitähtiin (tai lumihiutaleisiin, kuten lapsuuskodissani opin niitä kutsumaan) ole sitä suurinta intohimoa, mutta kun olen paljon tehnyt pienoishuoneita, niin kyllä tämäkin kiehtoo.

Tähdellistä tietoa

Kuten kirjassa oleva sisäotsikko kertoo, kappaleessa on kyse paperitähtiaskartelun perustiedoista. Töyli antaa vinkkejä ja ohjeita liittyen paperin laatuun, kirjassa käytettyjen symbolien saloihin, ja neuvoo eri taitokset aina 24-kerroksiseen taitokseen saakka. Piirrokuvat taitteluohjeissa ovat suhteellisen selkeät, eli tälläinen todellinen vasta-alkajakin niistä jotain ymmärtää.

Työvälineistä

Töyli käy seikkaperäisesti läpi myös paperitähtiaskartelussa tarvittavia työvälineitä. Hän antaa paljon erilaisia käytännön vinkkejä työskentelyyn nähden. Hyvä vinkki on esimerkiksi se, että ”saksien terän tulee olla sitä ohuemmat, lyhyemmät ja teräväkärkisemmät, mitä pienempään leikkauskuvioon tähdätään.” En olisi itse tullut ajatelleeksi!

Saksien lisäksi pakista on hyvä löytyä mm. askartelupyykkipoikia, ”nahkapaska” eli pihtilävistäjä (jonka virallisen nimen opin ensi kertaa vasta tämän kirjan kautta! 😂) ja kirurgin veitsi, joita saa esim. askarteluliikkeistä, mutta myös apteekista. Paperitähtien koristeluun voi lisäksi käyttää esim. nastaa, pistelyneulaa tai paperin rei’ittäjää. Lisäksi tarvitset viimeistelyä varten myös silitysraudan, jonka miedolla lämmöllä taitellut ja leikellyt tähdet saadaan suoristettua.

 

Leikkaaminen on tarkkaa! 

Tässä tapauksessa leikkaus on todellakin tarkka juttu, vaikka ei kirurgisesta toimenpiteestä puhutakaan! Töyli neuvoo selkeitä kuvia ja ohjeita käyttäen leikkausotteesta lähtien, miten esim. ohuesta silkkipaperista saa mahdollisimman virheettömän lopputuloksen. Niin ikään ei ole aina ihan sama missä järjestyksessä leikkaus tehdään.

Kirjan suurin salaisuus – minulle

Siis ihan tajuton löytö tämä tieto!!! Kirjaimellisesti vuosikymmenet olen miettinyt, että millä ihmeellä ne paperiset lumihiutaleet saadaan pysymään ikkunoissa niin, että mistään ei pysty näkemään mistä kohtaa ja miten ne on kiinnitetty?! Tuo raastava mysteeri selvisi tämän kirjan kautta; suurkiitokset Kristiina Töylille! 😍 Mutta enhän minä sitä (tietenkään) paljasta, se selviää sitten kirjan kansien välistä… 😄

Nyt voin todellakin ylpeänä esitellä ihan ekan paperitähteni sitten varmaan 1980-luvun! 😁 Sen verran täytyy ”selitellä”, että koko tähti on leikattu kirurgin veitsellä, koska sopivia (tarpeeksi pieniä ja kärjestään teräviä) saksia ei koko huushollista löytynyt… Että sen puoleen tulos melkein kuin kirveellä veistetty, mutta on pakko kertoa, että olen tilannut tätä varten erikseen silhuettisakset, jotka saapunevat tässä jossakin vaiheessa… Teksti jatkuu kuvan jälkeen, mutta hän on tässä:

Kuviosta hiutaleeksi 

Uskomatonta kylläkin, mutta voit tehdä mistä tahansa keskipisteen ympärille kiertyvästä muodosta myös paperitähden! Näitä muotoja voit löytää esim. koristenapeista, koruista ja talojen koristeleikkauksista. Sitä ajatellen kannattaa myös pitää silmällä esim. lehtien mainoksia ym.

Samoin Töyli neuvoo, miten hiutaleen malli piirretään taitellun paperin päälle. Tätäkään en ollut koskaan tiennyt / tajunnut! Lapsena koulussakaan ei koskaan piirretty paperiin viivan viivaa, vaan suoraan vaan leikeltiin mitä sattui tulemaan. Ehdottomasti mahtava uusi maailma avautui tämän kirjan kautta kaiken kaikkiaan!

Huomenna saan rakkaan ystävän yökylään; arvaa mitä on suunnitteilla iltaohjelmaksi…? 😎✂️😃

Tekniset tiedot

 • 128 sivua
 • paljon malleja
 • pääosin kuvalliset ohjeet itse leikkelyä varten. Taitosten tekeminen ohjeistettu tarkemmin sekä sanallisesti, että kuvin.
 • tekijä: Kristiina Töyli
 • ISBN: 978-951-1-32118-7
 • KL 65.5
 • julkaisuvuosi: 2018
 • Moreeni-sarja
 • kustantaja: Otava

 

Kirjan esittelykappale: Otava

Comments

 1. BusySheep says:

  Voin lämpimästi tuota kirjaa suositella! Ihania, käsittämättömän yksityiskohtaisia tähtiä on tekijä tehnyt. Kaikista ei mallikaavioita kirjassa ole, mutta toisaalta jos yhtään osaa itse piirtää, niin paperiin on helppo hahmotella esim. tornin puolikas pitkittäin, jolloin siitä tietysti tulee avatussa työssä koko torni, jne.

  Mulla on menossa (päässäni vielä) projekti joulukuusesta, jonka ajattelin tehdä tötterön muotoiseen, valkoiseksi maalattuun paju- (tms.) kehikkoon… Siihen sitten roikkumaan kultapaprusta leikeltyjä paperitähtiä plus kuusinauhat ja muut tilpehöörit! 😍

  Noihin hamahelmiin ja väristyskirjoihin liittyen; musta on ihanaa kun aikuiset saa takaisin sitä ihmisen luonnollista luovuutta, joka meissä puserretaan tiukassa koulu- ja työmaailmassa väkisin alas ja unohduksiin. Itsekin hihkuin riemusta, kun aikoinaan löysin ekan aikuisille tarkoitetun värityskirjani jostain Ameriikan ihmeen nettikaupasta! 😂 Onneksi niitä on nyt pilvin pimein täälläkin.

  Kiva kun laitoit blogisi linkinkin! 🙂

 2. ida ihana says:

  Oi, ihanaa!!:) Mäkin olen tehnyt tietty näitäkin askarteluja ja rakastan niin paljon kaikenlaista näpertelyä. Olen löytänyt mm hama-helmet ja värityskirjat aikuisiällä uusiks, ja nyt on ehkä pakko saada toi kirja 😀

  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Kommenttisi: