Aikuisten leikkikirja

Totta se on! 😍 Tuuma-kustannus on julkaissut upouuden leikkikirjan aikuisille! Kirjan ovat kirjoittaneet Metti Vuosku ja Anette Siili Suomen tietokirjailijat ry:n tukemana. Jaa sisältö? No juuri sitä mitä luvataan: monenlaisia ideoita erilaisiin peleihin ja leikkeihin ystävien illanvieton ohjelmaksi!

Kaupallisessa yhteistyössä Tuuma-kustannus.

– ”Tää lähtis nyt kauppaan ja sit se tulis tätä vastaan!”
– ”Eikä ku se menis eka tonne ettei se nää tätä ku tää tulee!”
– ”No miks pitää aina tehä niiku sä sanot? No okei!”

Vanhan poljettavan Singer-ompelukoneen jalkapolkimen päällä on Suuri Näyttämö. Paperinuket neiti Herranen ja herra Rouvali elävät kohtausta ”kuinka kohtasimme ensimmäisen kerran ja rakastuimme ja elimme ihanan elämämme onnellisina loppuun asti ilman asuntovelkaa tai huutavia lapsia koska kaikki lapsemme syntyivät MELKEIN aikuisina eikä niistä koskaan ollut mitään vaivaa”.

– Laukkaava Lammas

Sinäkin muistat ne lukemattomat leikit lapsuusaikanasi, jolloin eilinen oli todellakin historiaa ja huominen niin kaukana tulevaisuudessa, ettei sitä ollut mitään järkeä edes ajatella!

Olen puhunut paljon siitä, miten meihin jokaiseen on Jumala laittanut kourakaupalla luovuutta. Ikävä kyllä tämän yhteiskunnan sosiokulttuurinen ja lokeroiva asenne muokkaa meistä aika hyvin pois sen syvimmän ja omimman luovuutemme. Puhumattakaan leikkimisestä.

Käsitteenä leikkiminen saa välillä ansaitusti, joskus ansaitsemattaan erilaisia sävyjä mitä vanhemmaksi tulemme. Harva aikuinen osaa, uskaltaa (tai ylipäätään haluaa) enää heittäytyä ”leikkiin”. Onhan se nyt lapsellista, hyvänen aika… Ja koko ”aikuisten leikki” -käsite on jäänyt sellaiseen nurkkakuntaiseen malliin, jota kirjan nimi mielestäni aiheesta ravistelee.

Tähän asennejumiin Tuuma-kustannus on iskenyt Vuoskun ja Siilin kirjalla, mahtavaa! Kirjan nimen voi ajatella olevan provosoiva, mutta ainakin se herättää kiinnostuksen.

Kuvan kuva: Anette Siili (Tuuma-kustannus, 2020)

SISÄLLÖSTÄ

Alla nostan esiin enemmän tai vähemmän ”summamutikassa” esimerkkileikkejä kirjan lehdiltä. En ehkä avaa niitä kokonaan, ja monesta leikistä on olemassa/voi itse keksiä useita muunnoksia. Yhteensä kirja antaa 35 ideaa ystävä- tai vaikka työporukan illanviettoon, joten sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotain sopivaa!

Kirjan sisältö on jaettu leikkien luonteen mukaan alaotsikoihin. Esipuheen ja ohje-osuuden jälkeen löytyvät

 • YSTÄVIEN KESKEN
 • KUINKA HYVIN TUNNEMME?
 • VIETÄ KANSSANI HETKI AIKAA
 • TÄSSÄ MENEE TOVI

Ohjeet

Ohjeistuksessa kerrotaan yleisesti vinkkejä leikkien suorittamiseen. Useimpiin tarvitaan ainakin huumorintajua, mutta joissakin leikeissä myös esim. kynää, paperia, kelloa, pistelaskukykyä ja viimeisenä, mutta mielestäni ei vähäisimpänä: palkinto. 🙂 Palkintona voi toimia esim. käärepaperiset karamellit, joita voittaja saa voittamiensa pisteiden määrän verran.

Ystävien kesken

Jakson saatteessa kuvataan ihanasti, kuinka aikuisena melkeimpä paras lahja olisi saada enemmän aikaa ystävien kanssa. Leikkikirjan leikkien avulla voi näitä ystävähetkiä rikastuttaa ja syventää, kun ne samalla avaavat muistoja joko yhteisiin lapsuusajan leikkeihin ja peleihin, tai saavat kertomaan omista lapsuuden leikeistä.

Saatteessa lainataan myös psykologi Anna Yliluomaa mm. näin:

Aikuisella leikki tulee lähelle leikkisyyttä ja hulluttelua, hassuttelua, sellaista tilaa, jota pidämme kontrollin vastakohtana.

….. Leikin tila on arjen vaatimusten vastakohta. Leikkisyydellä haemme positiivista tunnetilaa, säätelemme omia tunteitamme.

Vuosku & Siili (2020)
Esimerkki 1:

Voin vain kuvitella miten hauskaa ystäväporukassa on kun ollaan ”tunnustusleikkiä”! 🙈😄 Siinä siis yhteiseen maljaan on heitetty paperipaloille kirjoitettuja todellisia ”tunnustuksia”. Osallistujat yrittävät arvata kenen mikäkin tunnustus on.

Esimerkki 2:

Mitä hauskaa voisi olla ’Vesa-Matti Loiri’ -leikissä? No, todettakoon, että rakastan monia Loirin tuotantoja musiikista elokuviin. Mutta noin yleisesti ajatellen houkutteleeko nimi leikkimään? 🤔😄

Se on kuitenkin todella hauskan kuuloinen leikki, joka vaatii leikkijältään pitkää pinnaa ja heittäytymiskykyä! Leikki loppuu kun on kotiinlähdön aika. Jos siis jaksaa leikkiä niin kauan. (En kerro enempää, mutta kannattaa tsekata! 😎😂)

Kuinka hyvin tunnemme?

Tämän osion leikkien avulla voit uusiin ihmisiin tutustumisen lisäksi tutustua myös vanhoihin ystäviisi, puolisoosi, kollegaan tai jopa itseesi uusin silmin.

Esimerkki:

Ehkä yläotsikon vierestä tämä leikki, mutta optimisti-/pessimistileikki kaikessa yksinkertaisuudessaan on takuuvarma keino saada kaikki nauramaan! Se perustuu siihen, että tarinaa jatketaan vuorotellen. Toinen aloittaa sanalla ”Onneksi…” ja seuraava jatkaa samaa tarinaa sanoilla ”Ikävä kyllä…”. Nauraa ei saa, ja jokainen nauraja saa miinuksen. Tietystä määrästä miinuksia joutuu ulos pelistä.

Vietä kanssani hetki aikaa

Saatteessa lainataan taasen psykologi Anna Yliluomaa:

Ilo on ihmiselle ratkaisevan tärkeä tekijä, ihmisen tapa olla. Se on mielen pyrkimys. Oma mieli pyrkii iloon. … … … Pyrkii palautumaan positiiviseen. Ajattelen, että se on perusta, johon vertaamme kaikkea.

Vuosku & Siili (2020)
Esimerkki:

Minuuttilista-leikin pointti on simppeli, mutta siitä voi keksiä paljon erilaisia muunnoksia. Yhtenä muunnoksena voi olla kilpailla kuka keksii tiettyjä samaan ryhmään (jollakin perusteella) kuuluvia asioita eniten minuutin aikana.

Tässä menee tovi

Luvun saatteessa teatteriopettaja Pia Aro vertaa leikkiä parhaimmillaan taide-elämykseksi. Lapsuuden ”flow”-tila näyttäytyy itselläni usein esim. maalatessa tai kirjoittaessa runoja; aika häviää, eikä ympäristöstä rekisteröi juuri muuta kuin että se on, jos sitäkään.

Samoin siinä mainitaan psykologi ja filosofi Karl Groos, joka on eläinten leikkimistä tutkiessaan todennut, että eläimet eivät leiki koska ovat nuoria, vaan ovat nuoria koska leikkivät. Minusta tuo on todella hyvin oivallettu!

Esimerkki:

Kaveritrivialin idea on hiukan sama kuin monien tunteman Trivial Pursuitin. Kaveritrivial on kuitenkin aina leikkijöiden näköinen eikä mitään tarvitse varsinaisesti tietää. Leikki sopii oikein hyvin esim. meille ”vaatimattomille suomalaisille”, joiden on vaikeaa kuulla itseään kehuttavan. Siihenkin voi opetella itsensä vähättelyn sijaan sanomalla esimerkiksi ”kiitos!”.

Kuvan kuva: Anette Siili (Tuuma-kustannus, 2020)

RUUSUJA:

 • jokaiseen leikkiin kirjoitettu avaus leikin tarinasta
 • jokaisen leikin alussa on kerrottu mitä leikkiin tarvitaan, kuinka monelle leikkijälle se on ideaalinen, sekä kuinka kauan se suurinpiirtein kestää.
 • selkeä taitto elementtien asettelun suhteen.
 • ’käteen sopiva’ koko.
 • sosiaalityötä ajatellen tulee mieleeni, että kirjan ideoita voisi loistavasti käyttää valikoiden ja muunnellen esimerkiksi vanhustyössä muistelun apuna, tai vaikka perhetyössäkin muunnellen leikkejä tarpeen ja osallistujien mukaan.

RISUJA:

 • kirjan sisällä pääotsikointien fontti (neljässä pääotsikossa) on ’näkövikaiselle’ häiritsevä (itselläni hajataittoa)
 • kuvitus on minun makuuni liian pliisua, muutenkin visuaalinen ilme jää vaisuksi. Kun aiheena on leikki, niin myös kuvituksella, väreillä ja näyttävämmillä (selkeillä) fonteilla olisi voinut vähän enemmän leikkiä. 🙂

TEKNISET TIEDOT:

 • 158 sivua
 • sidottu, kovakantinen
 • ISBN: 978-952-370-036-9
 • julkaisuvuosi: 2020
 • kustantaja: Tuuma-kustannus

Kommenttisi: