Taikarengas ja 9 muuta virkkausvinkkiä

Kerron sinulle virkkauksen 10 parasta vinkkiäni, joita olen vuosien varrella hyödyntänyt. Olen virkannut suuren osan aikuisikääni, mutta kaikki alkoi mummoni ohjauksessa kauan sitten. 🙂Myöhemmin koulussa oli ”pakko” virkata, teininä se ei olisi voinut kiinnostaa yhtään vähempään. Aikuisiällä virkkaamisesta tuli suorastaan intohimo, jonka ilosanomaa jaoin Ugandaan saakka! 😍

Tässä jaan sinulle parhaat vinkkini, jotta virkkaus sujuu sutjakkaasti ja mallikkaasti! 🙂

Virkkausvinkit / lanka ja työskentely

 • Pidä virkkauslanka astiassa.
  Jotta lankakerä/-rulla ei pyörisi missä sattuu, sen voi töpsäyttää esimerkiksi puhtaaseen teekannuun (-> lanka nokasta ulos) tai vaikka sipulipurkkiin. Erityisen hyödyllinen sipulipurkki on silloin, kun virkkaat useammalla värillä kirjovirkkausta. Sipulipurkissa on useimmiten pieniä ”ilma-aukkoja”, joista voit laittaa jokaisen värin kulkemaan erikseen. Langat pysyvät helposti järjestyksessä koko työn ajan!
 • Kerrosten merkkaaminen.
  Joskus malli on sellainen, että kerrosluvut tai tietty kohta mallissa täytyy pitää mielessä. Tarvittaessa silloin voi käyttää apuna esim. lukkoneulaa tai klemmaria merkkaamaan tiettyä kerrosta tai kohtaa työssä. Itse en juurikaan virkatessa ole tätä apua käyttänyt, mutta esim. neuloessa käytän kännykkäsovellusta (K & C Counter), jossa seurataan kerroksia. Muitakin sovelluksia tarkoitukseen löytyy, mutta tuota tykkään käyttää. Jos voit tulostaa ohjeen, voit merkata kerrokset suoraan ohjeeseen kynällä.
 • Taikarengas virkkauksen aloituksessa.
  Usein esim. ruutuja tai pyöreää muotoa virkatessa tarvitaan ns. aloitusrengas, joka muodostuu yhteen liitetystä ketjusilmukkaketjusta. Tämä taas jättää työn keskelle ”reiän”. Jos haluat mielummin tiiviin keskustan, voit aloittaa virkkauksen ns. taikarenkaalla (magic ring). Alla on Laukkaavan Lampaan video-ohje (YouTube), jolla näytän tämän simppelin ja niiiin käytännöllisen kikan!
 • Aloitussilmukka.
  Miten muistankin vielä, kun pikkutyttönä tutustuin virkkauksen ihmeellisyyksiin… Ensimmäinen silmukka ei vaan kääntynyt oikeaksi silmukaksi, vaan aloitin virkkaukset aina umpisolmulla, jonka koukun ympärille tein. 😁Siihen on kuitenkin olemassa helpompi ja käytännöllisempi tapa, katso vaikka tältä videolta:
 • Työn keskeyttäminen
  Jos (ja kun) tulee tilanne, että joudut keskeyttämään työn äkillisesti, niin käytä siihen kuitenkin vielä sekunti aikaasi. Vedä viimeinen silmukkasi niin isoksi, että työ ei varmasti ainakaan vahingossa purkaudu.
 • Lankojen päättely.
  Jos teet isokokoista työtä tai sellaista, jossa joudut vaihtamaan värejä, on hyödyllistä tietää miten langat kannattaa päätellä. Joku on tehnyt päättelyt virkkuukoukkua apuna käyttäen, mutta varsinkin ohuilla langoilla virkatessa se ei ole suositeltavaa. Itse päättelen langat poikkeuksetta silmäneulalla. Kannattaa valita mahdollisimman pienisilmäinen ja ohut neula; sellainen, josta lanka nyt vielä menee läpi. Neulan avulla voit ”ommella” lankojen päät työsi nurjalle puolelle. Voit kuljettaa neulan nurjan puolen silmukoiden sisällä mallia mukaillen, ja katkaista langan kun se on mielestäsi tarpeeksi pitkältä matkalta pujoteltu työn sisään.

Virkkausvinkit / koukut ja ohjepankki

 • Koukkujen säilyttäminen.
  Kuinka monella on sama tilanne kuin minulla: tuhat koukkua kotona, mutta kun tarvitset juuri sen tietyn koon, sitä ei löydy ei sitten mistään? Menet ja ostat uuden kaupasta, ja kun tulet kotiin niin huomaat, että siellähän se on vanha koukku sohvatyynyjen välissä. 😝Hyviä koukkujen säilytyspaikkoja ovat esim. hammasharjakotelot, penaalit, erilaiset elintarvikerasiat (tyyliin ”Pringles-purkki”), jne.
 • Ergonomiset koukut.
  Jos et välttämättä halua ostaa kaupasta ergonomisia koukkuja, voit kokeilla tehdä sellaisen itse esim. Fimo-massasta. Voit etsiä esimerkkejä ja inspiraatiota vaikka Pinterestistä. Jos tuo linkki ei jostain syystä toimisi, niin kirjoita Pinterestin hakuun esim. ”diy polymer clay crochet hook handle”. Ennen massan kovettumista saat taatusti itsellesi sopivan sormien sijan, kun pitelet koukkua sormissasi niin kuin virkkaisit. Kun massa kovetetaan, se on juuri omien sormiesi ”mittoihin” tehty.
 • Tarvikeluettelo
  Jos olet HC-virkkaaja (’hard core’) 😎niin saatat haluta mennä jopa näin pitkälle: tee itsellesi lista koukuista ja varastossasi olevista langoista. Siirrä lista esim. sähköpostin liitteenä (tai miten tahansa sinulla on tapana tiedostoja siirrellä) kännykkääsi. Sillä tavoin pysyt kartalla siitä mitä sinulta jo löytyy, kun seuraavan kerran kuljet kaupassa käsityöhyllyjen ohi… 😉
 • Ohjeiden arkistointi
  Jos harrastat ohjeiden keräilyä paperisina versioina, niin tämä vinkki on ehdottoman hyvä! Itse olen kerännyt yksittäiset, irralliset ohjeet muovitaskuihin, jotka puolestaan ovat omassa mappikansiossaan. Kansionkin voit itse tuunata kankailla ja vaikka virkatuilla koristeilla. Myös tietokoneella ohjeet kannattaa pitää järjestyksessä omissa kansioissaan esim. tyyliin ”jouluvirkkaukset” / ”liinat” / ”huivit”, jne.

Tässäpä näitä! Toivottavasti sait ’ahaa!’-oivalluksen tai pari. Oma ehdoton suosikkini näistä vinkeistä on tuo purkkien ja kannujen käyttö lankojen pitämiseksi kurissa ja Herran nuhteessa. Varsinkin eläinkodissa siitä on iso hyöty, kun langat eivät pyöri kissojen ja koirien karvoissa ja kynsissä pitkin lattioita! 😁

Kommenttisi: