Puppets Eldorado -virkkauslanka

Pienestä lankakerästä avautuu yllättävän paljon, kun siitä yrittää tietoja metsästää…. Ensin ei meinannut oikeaa paikkaa löytyä nettiviidakosta millään, mutta matkalla sinne eksyin muutamallekin ihanalle sivustolle! (Postauksen lopussa linkki Mezin kuluttajille suuntaamaan Puppets Eldorado esitteeseen, jossa mm. kaikki 49 värisävyä.)

(Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Iloinen Lanka -käsityöliikkeen kanssa.)

”Kahta en vaihda. Nimittäin….” Niin, vaikka Turun sinappi on itseoikeutettu jatkumo tuolle lauseelle, niin mahtuu siihen jatkoksi paljon muutakin! 😁Siitä huolimatta että pidän tarkkaan silmällä uusia virkkauslankoja, niin on (tosiaankin) kaksi, joita en vaihda; toinen niistä on Puppets Eldorado. 🧡

Puppets Eldorado on laadukas perusvirkkauslanka, joka todella taipuu moneksi. Itse olen tehnyt siitä frivolité-pitsikoruja, somisteita, verhoja, liinoja, yms.

Tiukkakierteisenä, merseroituna lankana se on sopivan jämäkkä, jotta se toimii esim. korviksessa ja pitää siinä muotonsa (tosin useimmiten tärkin avustuksella), ja taas riittävän ohut, jotta se käyttäytyy ja näyttäytyy kauniisti esim. pitsiliinoissa.

puppets lankakera
Coats-merkin Puppets Eldorado-malliston lanka.

Puppets Eldoradon vyöte

Kauhean tarkkaan ei yleensä tule lankojen vyötteitä zoomailtua, jos lanka on esim. vuosien saatossa tutuksi tullut ja hyväksi todettu. Tässä kuitenkin asiaa, mitä Puppets-langan vyötteestä selviää.

puppets lankakera
Vyötteeseen liimatun tarran tärkeimmät tiedot löytyvät alarivistä.

Ylläolevasta kuvasta selviää seuraavaa:

 • C.07329 kertoo langan värin.
 • N.10 kertoo langan paksuuden.
 • Batch: 195730 kertoo värjäyserän numeron.
 • Art. *ja numero* on minulle edelleenkin hieman epäselvä, mutta veikkaisin sen tarkoittavan yksinkertaisesti ”artikkelia”, eli tuotetta.

Vinkki: kun teet suurempaa työtä, johon kuluu useampi kerä lankaa, niin on aina suositeltavaa käyttää saman värjäyserän keriä! Joskus eri erien kerissä saattaa olla sävyeroja, joten tasalaatuisen työn valmistumiseksi kannattaa eränumerot tsekata jo ostaessa!

puppets lankakera
Koukkusuositukset langan paksuuteen nähden.

Ylläolevasta kuvasta nähdään myös muutama tärkeä juttu. Eli:

 • vasen lihavoitu numero kertoo langan paksuuden. Nro 6 on paksuin, nro 16 on ohuin.
 • sitä seuraa koukkukoon suositus. Eli 6:n vahvuista lankaa kannattaisi ensihätään virkkailla numeron 1,75 tai 2,00 koukulla.
 • metriluku kertoo, kuinka pitkään lanka riittää, suurin piirtein.

Vinkki: koukku valitaan ihan oman käsialan perusteella. Jos se on napakka ja peräti tiukka kuten itselläni, niin kannattaa melkein ottaa se suurempi koukkunumero… Jos käsiala on hyvin löysä, ota pienempi koukku.

puppets lankakera
Pesu- ym. merkit.

Vyötteestä ilmenee myös valmistajan tiedot, ja ”alkuperämaa”. Lisäksi Puppets Eldoradon huoltotaulukko kertoo seuraavaa:

 • pesu 60°c
 • valkaisu kielletty
 • rumpukuivaus kielletty
 • 3 pisteen silityslämpö ( = kuuma! )
 • voidaan pestä kemiallisesti tetrakloorieteenillä.

Vinkki: esim. somisteeksi tai vaikkapa pöytäliinaksi tehdyt virkkaustyöt kannattaa silittää kostean harson läpi, jos haluaa niistä ”prässätyn” näköiset. Itse en yleensä silitä edes liinoja, mutta siinäkin mielessä se kannattaisi, että sileänä liinojen kaunis kuvio tulee selkeämmin esiin.

Mistä Puppets Eldoradoa saa?

Puppets Eldorado on melko suosittu lanka, ja sitä saanee lähes jokaisesta kaupungista, jos tykkää kivijalka-kaupoissa asioida. Hinta-laatu -suhteeltaan lanka on edullinen, n. 4€ / 50g kerä.

Perusvärejä saa melko hyvin jopa joistakin S-ketjun kaupoista, mutta jos haluat vähänkään erikoisempaa väriä tai esim. liukuvärjättyä Puppetsia, niin joudut väkisinkin asioimaan nettikaupoissa. Puppets Eldoradoa nimittäin kaiken kaikkiaan löytyy kymmenissä eri väreissä!

Kotikaupungissani Mikkelissä tiedän vain yhden jälleenmyyjän, toisin sanoen Iloinen Lanka -kaupan. (Eikö ole ihana nimi käsityö- ja askartelukaupalle! 😍)

Iloinen Lanka Mikkelissä

Olen oikeasti onnellinen, että Mikkelissä, jossa niin moni kivijalkakauppa on joutunut laittamaan pillit pussiin, on vielä kuitenkin yksi käsityöalan kauppa. Lankatekniikoiden rakastajana myös kaupan nimi on niiiin herkku! 🥰

Iloinen Lanka löytyy aivan Mikkelin keskustasta, torilta ehkä 150 metriä Porrassalmenkatua sairaalan suuntaan. Fyysisiltä mitoiltaan se ei ole suurensuuri, mutta ihmeen paljon sieltä kuitenkin saa.

Hyllyjä ja seiniä värittävät sadat virkkaus- ja neulelangat ja -tarvikkeet, mutta tarjolla on myös melko kattava valikoima esim. skräppäily- ja askartelutarvikkeita. Iloisesta Langasta saa myös kangas- ja kankaanpainovärejä ja -pigmenttejä, ja mikä minulle mielekästä: myös maalaustarvikkeita. Iloisen Langan netistä löytyy tarkempi kuvaus tuotteista ja palveluista, sekä tietoja mm. tulevista kursseista.

Iloisen Langan kauppias Taina Hihnala kertoi, että marraskuussa kaupan yrityspohja täyttää kunnioitettavat 30 vuotta! Se on pitkä aika tälläiselle marginaalikaupalle tällaisessa pikkukaupungissa. Tämän juhlavuoden juhlinnan ajankohtaan syksylle osuu myös Hihnalan 1-vuotismerkkipäivä Iloisen Langan yrittäjänä. Uskoisin, että nuo juhlat tulevat näkymään myös meille asiakkaille! 😉🧶🧵

lankaesite
Tässä sinulle vielä Mezin Puppets Eldoradon tuote-esite, klikkaa auki kuvasta.

Kommenttisi: