Käsityöohjeet ja tekijänoikeudet

Koskeeko tekijänoikeus myös käsityöohjeiden ja -kaavojen julkista jakamista? Niin kauan kuin muistan, netissä on vallinnut täysi viidakon laki tekijänoikeuksien suhteen. Edes kaikki yritykset eivät ole tietoisia siitä, mitä tekijänoikeus loppujen lopuksi on, millaisia teoksia ne koskevat ja kenelle ne kuuluvat.

Yritykset ja toiminimet ovat oma lukunsa, toinen sarja tässä paniikinomaisessa aiheen väistelyssä, kiertelyssä ja zumbailussa on netissä toimivat harrasteryhmät. Tässä on havaittavissa kahta eri koulukuntaa, joista kumpikaan ei ole täysin oikeassa.

Toinen kieltää ”varmuuden vuoksi” aivan kaikkien paitsi käyttäjien itsensä ottamien kuvien julkaisun. Tämä on ihan hyvä periaate, jos ei olla varmoja mikä on luvallista ja mikä ei. Toinen puoli tyytyy silloin tällöin jakamaan jäsenistölleen muistarit, että netistä ”lainattuja” kuvia ei tulisi jakaa. (Tämä on aika yksiselitteistä: niitä ei jaeta.)

Käsityöohjeet ja -kaavat? Olen todella kaukana tekijänoikeuksien asiantuntijuudesta, mutta jotain on sentään tarttunut takkiin. Varsinkin jos tuotteita tekee myyntiin kuten minä teen, kannattaa perusasioista olla selvillä.

Tekijänoikeuksia ja mallisuojaa käsitellään mm. LAKIPALVELU ingakoskinen.fi Ky:n blogipostauksessa. Jos luot hienon designin ja teet sille ohjeen, voit hakea sille mallisuojaa. Suoja ei kuitenkaan koske tämän luomuksesi teknisiä ratkaisuja, eikä käyttöohjetta (https://ingakoskinen.fi/kasityolaisen-lakiplajays/ ). Tässä kohtaa ymmärtäisin, että ”käyttöohje” tarkoittaa myös esim. virkkausohjetta.

JOS kuitenkin kävisi niin, että tiellesi osuisi mallisuojattu käsityöohje, niin käytännössä suojan ’kiertäminen’ on varsin helppoa; vaihdat esim. ohjeiden mukaan tekemäsi tuotteen väriä, tai laitat malliin mukaan vähän omiasi. Silloin et ole loukannut kenenkään oikeuksia. (Siis jos tarkoituksesi on valmistaa tuote ”julkiseen esittelyyn” ohjeen mukaan, nyt ei puhuta ohjeen julkisesta jakamisesta, joka siis ei ole sallittua, jos ohjeella on mallisuoja….)

Kenenkään ei varmasti ole mahdollista osata ja tietää tekijänoikeusasioita läpikotaisin. Mutta tietyt perusasit on hyvä olla hallussa.

Meitä käsityöläisiä ajatellen suosittelen lukemaan Suomen käsityöyrittäjien sivulta aivan tuoreen artikkelin. Se kertoo käsitöitä koskevista tekijänoikeuksista. Postaus on päivätty 5.2.2019. Seuraavassa suora lainaus siitä:

Tieto tai idea itsessään ei ole suojattu. Käsityöohjeet ovat käytännössä yleensä tietoa: ohje siitä, miten tehdään tietynlainen käsityötuote, esim. neulotaan tai ommellaan jokin vaate. Käsityöohje itsessään ei siten yleensä ole tekijänoikeuden suojaama teos. Ohje on voitu kirjoittaa sellaiseen muotoon (esim. kirja, lehtiartikkeli tai blogikirjoitus), että kirjoitus on tekijänoikeuden suojaama teos. Mutta silti siitä ilmenevät ohjeet (tieto) käsityön tekemiseen eivät ole tekijänoikeuden suojaamia teoksia.

Käsitöiden tekijänoikeuksista, kirj. tekijänoikeuslakimies Kirsi Salmela

Toisin sanoen: varsin turvallisella mielellä saa FB-ryhmissäkin käsityöohjeita julkaista. Tämä taas helpottaa ja avartaa kummasti harrastajien mahdollisuuksia.

Meillä jokaisella on vastuu olla jakamatta tekijänoikeussuojattua materiaalia. Mutta toisaalta tulisi myös välttää turhaa panikointia juurikin esim. käsityöohjeiden ja niihin verrattavissa olevien materiaalien jakamisen suhteen.

Valistetaan toinen toisiamme näistä asioista! Tavallisella harrastajalla ei liene sitä viisastenkiveä, että tässä viidakossa ihan omillaan selviäisi täysin lakia rikkomatta. Liekö maailmassa yhtään sellaista ihmistä, joka olisi siinä joskus aivan nappiin onnistunut… 😀

Kommenttisi: