Isoäidin neliö

Harva käsityö päätyy lähes maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, mutta Isoäidin neliö on sen tehnyt! Kaikki vähänkään virkkaamisesta kiinnostuneet amerikkalaiset ja eurooppalaiset sen tuntevat, mutta oletko tullut ajatelleeksi sen alkuperää?

Tämän postauksen lopussa on video, jossa neuvon isoäidin neliön  perusmallin virkkaamisen. Löydät videon alta myös pdf-tiedostona  mallin, jonka voit tulostaa itsellesi.

Mukaelluista neliöistä virkattu kassi.
Photo: Egle / Flickr

Etsiessäni aiheesta faktaa, pääsin vuoteen 1891 saakka. Tuolloin malli on painettu the Butterick Publishing Companyn julkaisemaan kirjaan The Art of Crochet. Kirjassa oli ohjeita lähinnä vauvanpeittojen tekemiseen. Uskon kyllä, että itse malli ja idea on paljon tätäkin vanhempi.

Miksi tuo malli sitten on niin laajalle levinnyt, ja yhä edelleen yli sadan vuoden päästä täysissä voimissaan? Muutamia syitä, jotka tulevat äkkiseltään mieleeni:

  • värikkyys. Yhdisteltäessä eri värejä neliöihin, vain mielikuvitus on rajana. Suurikaan värikirjo ei välttämättä haittaa, kun palasista kootaan lopullinen työ: palasten väliin ja koko lopullisen peiton ympärille virkattava yksivärinen reuna tasoittaa ehkä levotontakin tunnelmaa, ja väreistä saa iloa!
  • taloudellisuus. Mikä olisi parempi tapa päästä eroon kaikista langanpätkistä, mitä pitkän ajan kuluessa on nurkkiin kertynyt?
  • käytännöllisyys. Isoäidin neliöistä voi tehdä melkein mitä vain aina sänkypeitoista taloustekstiileihin, kasseihin, somisteisiin ja leluihin.
  • ’mobiliteetti’. Varsin hauska sanavalinta tässä kohtaa, mutta todellakin: pientä virkkaustyötä on helppo kuljettaa mukana! Koska isoäidin neliöitä käytetään useimmiten osina suurempaa kokonaisuutta, johon neliöt liitetään jälkikäteen yksitellen, niiden mukaan ottaminen on varsin vaivatonta.

Uskon, että varsinkin pula-aikana tämä malli on ollut suosiossa, koska se mahdollistaa sellaistenkin lankajämien hyötykäytön, joista yksin ei olisi mihinkään. Tosin isoäidin neliöt ovat olleet esillä myös huippusuunnittelijoiden muotiluomuksissa joskus, mutta tästä en ole itseäni sen enempää valistanut! 😀

Ideoita erilaisista käyttötavoista on netti enemmän kuin pullollaan! Voit esimerkiksi tehdä Google-haun suomeksi, joka antaa (tällä hetkellä) vastaukseksi tuhansia kuvia.

Näin teet isoäidin neliön virkaten:

Tästä voit tulostaa itsellesi videolla näkyvän isoäidin neliön mallipiirroksen. Jos opettelet virkkaamaan neliötä tällä ohjeella, niin jaa ihmeessä edistymisesi kommenttina alla! 👍

Jos virkkauksen perusteet kaipaavat mieleen muistuttelua ensin, niin lukaisepa tämä: Haluatko oppia virkkaamaan? Mukavia virkkaushetkiä!

Kommenttisi: