Frivolité-pitsi ja aikuisten virkkauskoulu!

Rakastatko käsitöitä? Minulle ne ovat intohimo! 😍 Kaikki lankatekniikat ovat suurena mielenkiinnon kohteina, mutta kaksi ylitse muiden ovat virkkaus ja frivolité-pitsi… 😍 Olen ajatellut, että Laukkaava Lammas voisi kunnostautua myös ohjevideoiden suhteen? Virkkaamisella ja frivolitélla on ollut omaan mielenterveyteni hoitamiseen (niin, sitä täytyy hoitaa! ❤) niin suuri positiivinen merkitys, että haluan jakaa siitä sinullekin!

Mikä ihmeen frivolité?

Nuo postauksen artikkelikuvassa olevat pinkit ihanuudet olen tehnyt tuolla frivolité- eli käpyilytekniikalla, oletko koskaan kuullut siitä? Välttämättömiä työvälineitä ovat ainoastaan neula (erikoispitkä) ja lanka, tai käpy eli sukkula ja lanka. Koristeina käytetään useinmiten helmiä.

Ilmeisesti suomen kielessä ei ole olemassa virallista termiä sukkulalla ja neulalla tehtävälle pitsille erikseen. Itse yleensä puhun neulalla tehtävästä tekniikasta nimellä ”frivolité”, ja kävyllä tehtävästä ”käpyily” tai ”käpypitsi”.

Kaaria, renkaita ja solmuja, that’s all!

Teknisesti frivolité on melkolailla simppeli sen puoleen, että se koostuu vain niin sanotuista kaarista ja renkaista, jotka puolestaan koostuvat pääasiassa solmuista. Pidemmälle ehtineillä on käytössään muutakin ”arsenaalia”, mutta kun nämä edellämainitut ovat hallussa, niin kykenee tekemään jo todella upeita pitsejä! 😍

Olen myynyt koruja jonkun verran, mutta enimmäkseen tehnyt niitä omaan käyttöön. Varastosta löytyy myös mm. kirjanmerkkejä, koristeornamentteja, kaulakoruja, rannekoruja ja avaimenperiä. Tässä kuvassa näet ne ehdottomat kaksi työkalua, mitä ilman frivolité-pitsiä ei synny (lanka ja neula), sekä pari työskentelyä helpottavaa lisäystä (virkkuukoukku ja helmet).

virkkauslankakera, frivolité-neula ja virkkuukoukku, pollokorvikset
Kuvan korvikset ristin nimellä ”Mr. Who”.

Virkkaustaito inflaatiossa…

No virkkaus sitten! 😍 Se onkin paljon tunnetumpi ja osatumpi tekniikka. Itse asiassa Suomessa niin yleinen, että se on kokenut jonkinlaisen inflaation, mikä on todella surullista. Virkkausta ei enää arvosteta siinä määrin kuin ennen, kiitos osittain kansa- ja peruskoulun, jossa kansakynttilät hyvällä menestyksellä opastivat perheen nuhaneniä virkkauksen saloihin. 🤧

Aikuisten virkkauskoulu Ugandassa!

2013 sain olla 3 kuukautta Ugandassa, jossa mm. opetin virkkausta erään Kampalan keskustan tuntumassa sijaitsevan slummin naisille. Opetin myös universaalit virkkausmerkit, jotta he voivat tehdä minkä tahansa mallin vain ”lukemalla” virkkauskaavaa. (Lukutaitohan Ugandassa, varsinkin slummeissa ja maaseudulla, on aivan eri luokkaa kuin esim. Euroopassa.)

Tuon kolmen kuukauden tuloksena naiset kuitenkin oppivat Ugandassa hyvinkin arvostetun virkkaustaidon, jonka avulla heidän on mahdollista saada pientä lisätuloa muutoin niin tiukkaan talouteensa.

Ehkä tulevaisuudessa voisin suunnitella ”virkkauskoulun aikuisille” myös tänne Laukkaavan Lampaan puolelle? ❤

Iloa käsitöihin, muista ottaa virkkaukset ja muut myös mökille ja lomalle mukaan, koskaan ei voi tietää milloin niitä tarvitsee! 😎☀😄

Ja ihanaa, turvallista ja siunattua Juhannusta 2018! ❤🌸❤

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Comments

 1. Marja says:

  Minä olin jo vuosia haaveillut frivolite-pitsin tekemisestä pitkän tauon jälkeen, aikaa vain ei löytynyt. Aloitin käpypitsiblogini pitämisen tukemaan harrastuksen toteutumista. Yksinkertaista naisen logiikkaa; jos tulee postauksia, niin olen ottanut pitsille aikaa. Maailma on täynnä ohjevideoita, joten en ole niitä suunnitellut tekeväni. Laitan kuitenkin linkin ohjeeseen jos olen ohjeen netistä löytänyt. Postauksia on jo kolmen ja puolen vuoden ajalta, joten solmujen lumoissa blogini voi olla sinulle mielenkiintoinen.
  Oletko jo Käpypitsiyhdistyksen jäsen?

  1. BusySheep says:

   Hei Marja! Vietin jo hyvän tovin blogissasi ihastellen pitsejäsi, kiitos linkistä! 🌺 En ole ainakaan vielä liittynyt jäseneksi, Facebook-ryhmässä taidan kylläkin olla mukana… 🙂

   Käpypitsiyhdistyksen netti: https://kapypitsiyhdistys.wordpress.com
   Käpypitsiyhdistys Facessa: https://www.facebook.com/kapypitsiyhdistys/
   Löysäpipoiset Käpyilijät -FB-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/1531617603786215/

Kommenttisi: