Valokuvia Facebookiin?

Kuulutko Sinä tähän porukkaan, joka postaa kuvia sosiaaliseen mediaan lähes päivittäin tai päivittäin? Minä kuulun! 😊 Zephoria Digital Marketing -sivuston mukaan yksin Facebookiin ladataan noin 300 miljoonaa kuvaa joka päivä, noin 136 000 kuvaa minuutissa (tieto päivitetty 31.5.2018). Tästä voi melko helposti päätellä, että kyse ei ole ihan pienestä ilmiöstä.

Yleensä vältän kliseitä, mutta totta on, että yleisesti ottaen suomalaiset ovat pidättyväisempiä kuin esim. italialaiset. Mikä sitten saa suomalaisenkin körmyn kuvahormoonit hyrräämään niin, että hän lataa niitä traktorin kuvia oman profiilinsa kautta koko maailman ihasteltavaksi?

Kuvaaminen ja kuvien jakaminen paransivat … halua pitää huolta itsestään…

Tästä on ilmeisen äskettäin tehty tutkimus (Länsi-Savo, 12.5.2018), jonka tuloksena brittitutkijat huomasivat, että ”kuvaaminen ja kuvien jakaminen paransivat tutkittavien mieleenpalauttamiskykyä, sosiaalista osallistumista sekä jopa halua pitää huolta itsestään ja omasta voinnistaan”. Ikävä kyllä mistään en löytänyt tietoa alkuperäisestä tutkimuksesta, tai edes siitä, minkä laitoksen alaisuudessa se oli tehty.

Oletko Sinä sattunut koskaan pohtimaan miksi haluat jakaa kuviasi sosiaalisessa mediassa? Mitä se antaa sinulle? Kumpi sinulle on tärkeämpää; kuvien ottaminen vai se, että voit jakaa niitä muiden katseltaviksi?

Jaettu kuva on moninkertainen ilo!

Itse pysähdyin aihetta pohtimaan nimenomaan tuon tutkimustuloksen julkaisun yhteydessä (tai siis Länkkärin artikkelin, ollakseni tarkka 😎), sillä se tuntuu hyvin mielenkiintoiselta. Kysyessäni edellä olevan kysymyksen itseltäni, en ehkä osaisi siihen vastata… Kuvien ottaminen on minulle todella tärkeä harrastus, sen parissa menee varsinkin kesäisin luonnossa tuntitolkulla aikaa! Voin ”hätätilassa” myös pidättäytyä niitä jakamasta. 😊

Kuitenkin kuvien jakaminen tuntuu lähes yhtä tärkeältä. Johan se perustuu siihenkin, että ”jaettu ilo on kaksinkertainen ilo”. Sama pätee ajatukseen jaetusta epäkohdasta, hyödystä, jne. Jakamisen kautta tulee myös itselle tunne siitä, että ikäänkuin kuuluu johonkin. Kuuluu siihen porukkaan, joita kuvat kiinnostavat.

Miltä tuntuisi ajatuksena esim. ”kuvaton Facebook”?

Toinen asia on, että tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa on hyvin paljon ihmisiä, jotka helposti ikäänkuin häviävät ”olemasta”. Kuvien jakaminen perustuu varmasti suurelta osin myös näkyväksi ja kuuluvaksi, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarpeeseen. Vaikka valokuva ei olekaan täysin sisäisen mielemme tuotosta, niin se välittää hyvin paljon tietoa meistä katselijalle. Sen kautta muut pääsevät sisälle meidän arkeemme, juhlaamme, ajatusmaailmaamme ja arvoihimme.

Mikä sinun suhteesi valokuvaamiseen on? Miltä tuntuisi ajatuksena esim. ”kuvaton Facebook”? Kuinka tärkeä osa sosiaalisen median käyttökokemusta itse ottamasi kuvat ovat sinulle?

P.S. Pääset seuraamaan Laukkaavan Lampaan kuvatarinoita Instagramiin tästä!

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommenttisi: