Uneton Seattlessa… ja miljardi muuta uniapnea tarinaa.

Tiesitkö, että unettomuusoireiden lisääntymisen on huomattu olevan kansainvälinen ilmiö? Siitä emme kärsi siis erityisesti me pohjoismaalaiset, jotka elämme useita kuukausia kestävän kaamoksen keskellä, vaan ilmiö on kasvanut aivan joka puolella maailmaa! Hengitysliitto arvelee, että Suomessa uniapneaa sairastaa ainakin 300 000 ihmistä.

Unettomuus tai univaikeudet voivat olla myös sairauden syytä. Sen lisäksi pitkään jatkunut unettomuus aiheuttaa suurentuneen riskin mm. sydän- ja verisuonisairauksiin.

Viime viikolla kirjoitin omasta sairastumisestani vaikeaan uniapneaan. Uniapnea on yleistynyt aivan viime vuosina jopa niin, että harvemmin löytyy heitä, jotka eivät tunne tai tiedä yhtään uniapneaa sairastavaa.

No mikä se uniapnea sitten on?

Tuo mainitsemani ”ainakin 300 000” uniapneaa sairastavaa suomalaista kuulostaa jopa hieman alakanttiin heitetyltä luvulta. Silti se on hirmuinen määrä näin pienessä kansassa! Uniapnea voi hoitamattomana olla myös vaarallinen joko suoraan tai välillisesti. Suurin uniapnean aiheuttaja lienee ylipaino.  Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin myös todeta, että joka kolmas uniapneaa sairastava on normaalipainoinen. Sairaus on tavallinen sekä miehillä että naisilla.

Uniapnea esiintyy kolmessa muodossa: obstruktiivisena tai sentraalisena, tai näiden yhdistelmänä. Obstruktiivinen uniapnea on kaikkein yleisin. Se johtuu nielun pehmytkudoksen veltostumisesta unen aikana, ja aiheuttaa näin hengityksen tukkeutumisen nukkujan tietämättä.

Sentraalisena esiintyvä uniapnea on paljon harvinaisempi ja johtuu siitä, että aivot eivät yksinkertaisesti lähetä hengityselimille käskyä hengittää. Joskus kyseessä voi olla myös näiden apneatyyppien yhdistelmä.

Jos epäilet uniapneaa, ole sinnikäs päästäksesi tutkimukseen!

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi uniapneaa, niin asia on syytä tarkistuttaa lääkärillä. Ole tarvittaessa vaativa; itse yritin ensimmäisen kerran saada lähetteen uniapnea tutkimuksiin vuonna 2014 työterveyslääkäriltä. Hän oli sitä mieltä, että ennen sitä on syytä pudottaa painoa (”jospa se vaiva sillä häviäisi”), ja hän halusi myös kuulla toisen henkilön kertomana ”kuinka ne yöt sujuu”.

Kysyin lääkäriltä, että kävisinkö torin aidalta kyselemässä vapaaehtoisia, sinkku kun olin? Hänen kauttaan en tutkimukseen saanut lähetettä, mutta työpaikan ja lääkärin vaihduttua 2015 en päässyt ensimmäisen lauseen loppuun oireita kuvatessani, kun lääkäri alkoi lähetettä kirjoittaa.

Eräs ”virhe”, jonka olen kuullut lääkärien yleisesti tekevän on, että uniapneatutkimuksiin hakeutuvaa ihmistä kehotetaan ensimmäisenä aloittamaan painonpudotus. Asia on kaikkea muuta kuin päivänselvä! Voit kuvitella, että jos valvomisesi on lähelläkään samaa luokkaa kuin esimerkiksi minulla oli joskus, niin ensimmäisenä ei kyllä tule mieleen, että ”hei, lähdempä lenkille!”

Itse tutkimus on tutkittavalle suhteellisen helppo, sillä nykyisin se tehdään ihan kotona. Saat keuhkopoliklinikalta mukaasi vimpaimet, jotka itseesi yön ajaksi kiinnität. Lääkäri tutkii yön tulokset, ja pääset asiassasi eteenpäin jos ongelmasi löytyy apneasta.

Uniapnean luokittelu?

Myöhemmin tähän postaukseen olen laittanut Hengitysliiton sivulta löytyvän oirelistauksen. Kaikkia oireita harvemmin yhdeltä ihmiseltä edes löytyy, mutta kaikilta kuitenkin vähintään 10 sekuntia kestävät hengityskatkokset. Uniapnea luokitellaan kolmeen eri vaikeusasteeseen hengityskatkosten määrän ja pituuden mukaan. Ne ovat:

lievä uniapnea: 5 – 15 katkosta/h, keskivaikea uniapnea: 16 – 30 katkosta/h, ja vaikea uniapnea: yli 30 katkosta/h. Itselläni tutkimusyö sattui olemaan ns. ”hyvä yö”, ja katkoksia keskimäärin vain 55/tunnissa. Tämä ei ole vielä pahakaan; eräällä ystävälläni katkoja oli 100…. Siitä vaan laskemaan kuinka paljon hengitystä mahtuu yöhön, jos vähintään 10 sekuntia kestäviä hengityskatkoja on 100 tunnissa!

Uniapnean oireet?

Tässä listaa Hengitysliiton sivuilta löytyvästä uniapnean yleisimpien oireiden kuvauksesta:

 • äänekäs, katkeileva kuorsaus, suun kuivuminen ja unenaikaiset hengityskatkokset
 • yöhikoilu
 • tihentynyt yöllinen virtsaamistarve
 • unettomuus
 • heräily tukehtumisen tunteeseen
 • aamupäänsärky
 • jatkuva päiväaikainen väsymys, joka voi johtaa nukahteluun
 • ärtyneisyys
 • keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus
 • mielialahäiriöt, jopa masentuneisuus
 • kurkun karheus
 • sukupuolivietin aleneminen.

Uniapnean vaikutukset?

Tämä lista voisi olla melko loputon… 😕 Omasta kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että vaikea uniapnea vaikuttaa aivan kaikkeen. (Eihän se voi olla vaikuttamattakaan kun aivot ovat jatkuvasti happivajeessa öisin!)

Välittömiä vaikutuksia omalla kohdallani ovat mm. jatkuva päiväaikainen väsymys, nukahtelu aikaan tai paikkaan katsomatta (jopa työhuoneessa koneen ääreen, paras oli hammaskiven poiston yhteydessä tapahtunut torkahtelu…), ärtyneisyys (valvopa vaikka yksi yö. Ärsyttääkö seuraavana päivänä? 😉), keskittymisvaikeudet, muistivaikeudet, yleensäkin vaikeudet kaikessa kognitiivisessa suoriutumisessa… Lääkäriin ymmärsin hakeutua vasta siinä vaiheessa, kun huomasin selkeitä muutoksia lähimuistissani.

Näin jälkeen päin ajatellen on suoranainen ihme, että selvisin suht hyvin paperein ulos ammattikorkeakoulusta, ja vaativasta sijaisuudesta työelämässä. Tällä hetkellä tilanteeni on huomattavasti parempi CPAP-hoidon (ylipainehoito) myötä, mutta edelleen väsymys on joka hetkinen seuralainen.

Jos sinulla on pieninkään epäilys uniapneasta, niin hakeudu tutkimuksiin! Mitä aiemmin sairaus huomataan ja hoito aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä vaikuttamaan siihen, miten se tulevaisuudessa elämääsi vaikuttaa! Lisäksi voin suositella Facebookin Uniapneetikot-ryhmää, sieltä saat tietoa ja vertaistukea! Google antaa sinulle myös paljon luotettavaa materiaalia luettavaksi, jos asia on kohdallasi ajankohtainen.

Uniapnea.fi -sivulla voit myös tehdä suuntaa-antavan testin itsestäsi. Se löytyy tästä.

Mitä kokemuksia sinulla on uniapneasta, sen vaikutuksista tai hoidosta Suomessa? Tai onko asia sinulle aivan uusi?

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommenttisi: