Tattariinan akanatyyny

Uniergonomia tarkoittaa erilaisia asioita, joilla edistetään hyvää unta. Esimerkiksi patjalla on suuri merkitys nukkumiseen ja unen laatuun, mutta todella laadukkaat patjat tuntuvat olevan suoraan sanottuna kalliita. Tattariinan akanatyyny on jotain aivan muuta!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Tattariinan kanssa.

Varmasti jokainen suomalainen tuntee sanonnan ”erotetaan jyvät akanoista”. Tattariina on tehnyt sen konkreettisesti, kun yrittäjä Johanna Kautto keksi alkaa tekemään akanatyynyjä! Tattariinan netissä kerrotaan hyvin mielenkiintoisista asioista liittyen tattarityynyjen alkuperään; ne eivät suinkaan ole suomalaisen naisen päähänpisto, vaan lähtöisin vuosisatojen takaa Japanista.

tattariinan akanatyyny
Oma Tattareijoni 💛saapui Matkahuollon kautta kotikulmilleni R-Kioskiin toimitettuna. Tattareijon strategiset mitat ovat 50×60 cm ja 2,6 kg, ja se on Tattariinan suurin ja suosituin tyynymalli. Minun Tattareijoni on saanut sivuunsa noin 10cm mittaisen vetoketjun, josta on helppo lisätä akanoita tai uusia ne ajastaan sitten kokonaan. Samoin tyynypussi on helppo tyhjentää konepesua varten.

Tattariinan tyynyt

 • Seuraavat tiedot Tattareijon mukana tulleesta esitteestä:
 • Tattariina on tattariakanatäytteinen tyyny.
 • Tattariina-tyynyt valmistetaan käsityönä Suomessa.
 • Täytemateriaali on suomalaista, ilman kasvinsuojelu ja -torjunta-aineita kasvatetun tattarin akanaa.
 • Pintakangasmateriaaleina käytetään pääosin kierrätyskankaita; puuvillaa ja pellavaa.
 • Vuorikangasmateriaalina käytetään kestävää puuvillasekoitetta (kierrätyskangas).
 • Kankaat on ennen käyttöä pesty suomalaisella, hajusteettomalla ja fosfaatittomalla pesuaineella.
 • Akanatäyte tyhjennetään tyynypussin vesipesua varten.
 • Pesulämpötila 60 astetta.
 • Tyynypussia ei käännetä pesun ajaksi.
 • Akanatyyny raikastuu myös ulkona pakkasessa tuulettamalla tai kesällä suorassa auringonpaisteessa.
 • Akanatäyte uusitaan noin 1-3 vuoden välein.
 • Tattariina-tyynyjen akanatäyte on biohajoavaa.
 • Käytetyn akanatyynyn täyteakanat voi ja kannattaa hyödyntää sisä- tai ulkokasvien multapinnan koristekatteena.
tattariinan akanatyyny
Tattariina-tyynyihin voi tilata erikseen lisätäytettä, jos haluat korkeamman ja/tai tukevamman tyynyn. 0,5 kg tattariakanatäytettä maksaa tällä hetkellä 3,90 €.

Ensivaikutelmat

Tyyny siis tuli minulle Matkahuollon kautta. Se oli hyvin pakattu, ensin ilmatiiviiseen muovipussiin, sitten paksuun lähetyspussiin. Ulkopuolelle kylkeen oli teipattu vielä mahdollista täydennystä varten puolen kilon akanapussi.

Ensimmäinen huomiota kiinnittävä asia oli tyynyn paino… Tattareijo painaa kokonaiset 2,6kg! ❤️ Sen lisäksi minut yllätti tyynyn ”tuoksu”; tai oikeastaan sen puute! Jos joltain, niin tyyny tuoksui puhtaalta (ei pesuaine-puhdas, vaan ulkotuuletuspuhdas!). Akanoihin koko ikäni liittämäni pöly ja sen tuoksu ei ollut vähimmässäkään määrin mukana tässä ensikosketuksessamme! 😁

Edellinen muistikuvani akanoista menee aina ’70-luvun loppuun ja ’80-luvun alkuun, kun olin lapsena auttamassa vilja-aitassa, jossa jyvät erotettiin akanoista. Muistan pölystä paksun ilman, erottelukoneen korviahuumaavan metelin, ja tunteen, että olin jonkun vuosikymmeniä vanhan työmuodon äärellä. (Nii-in, jo silloin jotenkin sen ”vaistosin” vaikken sentään ajatellut sitä satoja vuosia taaksepäin!)

Ensimmäisen yön jälkeen…

…. tapahtui kaksi erikoista asiaa. Toinen oli se, että alaselkäni ei ollut juuri yhtään kipeä aamulla herättyäni. Yleensä se voi olla hyvinkin kivulias. Toinen erikoinen asia liittyi uniapneaan ja sen hoitoon…

Te, joille aihe on tuttu tiedätte mikä on AHI. (Sillä ilmaistaan apneoiden ja hypopneoiden keskimääräinen esiintyvyys tuntia kohden.) Noin kuukauden käytössä olleen CPAP-laitteeni kanssa AHI-arvoni laskivat ensimmäistä kertaa vuoden 2015 jälkeen alle kahteen. Nyt, ensimmäisen Tattareijon kanssa vietetyn yön aikana se oli noussut peräti lukemiin 3.4! 😳

Epäilen, että ”suuri” AHI-lukemani johtui siitä, että tyyny oli ”väärin muotoiltu”, eli että en itse ollut yöllä saanut sitä sellaiseen muotoon, jossa se olisi palvellut parhaiten. Toinen vaihtoehto on, että se on tuollaisenaankin (ilman lisätäytettä) yksinkertaisesti niin korkea, että niskani oli ”kyyryssä” ( ts. leuka rintaa vasten) ja ilma ei siksi päässyt kunnolla kulkemaan papista huolimatta.

Tattareijon ominaisuuksiin kuuluu tilava tyynypussi, jonka sisällä akanat ovat irrallaan. Siksi tyynyä on helppo muokata tismalleen sellaiseen muotoon kuin haluaa. Henkilökohtaisesti en juuri nyt ole tästä ominaisuudesta suuresti viehättynyt, koska yöt ovat muutenkin katkonaisia kun huonosti sattuu. Pidän parempana sitä, että tyyny on ja pysyy muodossaan, mutta tässä kohtaa haluan ehdottomasti korostaa, että kyse on täysin makuasiasta!

tattariinan akanatyyny
Siinä Tattareijo odottaa valmiudessa,
milloin Laukkaava Lammas loikkaa unten maille! 😊

Niin tai näin, olen todella innokas jatkamaan yhteisiä öitämme Tattareijon kanssa. Uskon, että tästä kehittyy vielä ihan hyvä suhde! Kunhan olemme päässeet vielä muutaman yön eteenpäin, niin kerron miten on lähtenyt sujumaan!

Kuten edellä kerroin, olin hyvin yllättynyt myös siitä, että aamulla alaselkääni ei sattunut juuri lainkaan. Onhan se jo lähtökohtaisesti ”outoa”, että tyyny vaikuttaisi alaselkään, mutta mistä näitä tietää, kuten mummoni aikoinaan sanoi. Tosin tämä vetreä aamu saattaa johtua monestakin eri syystä, mutta kummasti se osui juuri tähän ”Tattareijon yöhön”…

Tattariinan tyynyt ovat todella laadukasta, suomalaista käsityötä. Ne ovat ympäristöystävällisiä, kierrätysmateriaaleista valmistettuja, ja yritys on panostanut vahvasti kestävän kehityksen arvoihin. Harvaa yritystä voin näin täydestä sydämestä suositella! Käy hakemassa oma Tattariinasi verkkokaupasta täältä: Tattariinan tuotteet.

*Edit* 16.7.2019 Nyt kun taivalta Tattareijon kanssa on jo enemmän takana, niin voin todeta, että TODELLA tykkään tyynystä, ja niin hullua kuin se onkin, mun selkä- ja lonkkakivut aamuisin on lähes tipotiessään!!! 💝💝💝

P.S. Kaikki blogin uniaiheiset postaukset löytyvät Hyvinvointi-kategoriasta!

Kommenttisi: