myAir-sovellus

ResMedin myAir-sovellus on tarkoitettu hoitotahon suorittaman etäseurannan avuksi tiettyjen ylipainehoitolaitteiden kanssa. Miksi myös uniapneaa sairastava haluaa sovellusta käyttää, vaikka samat tiedot näkee laitteen diginäytöstä joka aamu? Mikä myAirissa on erityisen hyvää, missä se voisi parantaa?

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä ResMedin kanssa.

myAir-sovellus lyhyesti:

  • kehitetty käytettäväksi yhdessä AirSense™ 10- ja AirCurve™ 10 -ylipainehoitolaitteiden kanssa.
  • perustuu unen digitaaliseen seurantaan.
  • voit avata myAir-tilin, jos olet hankkinut laitteesi yksityisesti, tai jos hoitava taho käyttää etäseurantaa ja on sallinut myAirin käytön potilailleen.
  • AirSense 10 -laitteessa on sisäinen modeemi, joka lähettää hoitotietoa kännykkäverkkoa käyttämällä.

Plussat… ja miinukset…

Mikä myAirista tekee kuluttajan kannalta miellyttävän ja mielenkiintoisen? Nostaisin esiin kaksi tekijää. Ensin tulee mieleen tietenkin se, että kyse on juuri sinun henkilökohtaisista tiedoistasi ja unidatastasi. On aina mielenkiintoista tietää, mitä meissä itsessämme tapahtuu. Ehkä oman lisämomenttinsa tuo se, että datan avulla tarkastelemme sellaista ajanjaksoa, jossa emme ole tietoisia ”olemisestamme”.

Toinen pointti on tietynlainen ”hallinnan” tunne. Sovellus mahdollistaa sen, että voimme seurata tarkasti (tai melko tarkasti, etten nyt liiottelisi…) omaa nukkumistamme. Suurin plussa verraten pelkän koneen näytön kautta tapahtuvaan seurantaan on se, että sovellus tekee sinulle valmiit käyrät esim. 30, 60 ja 90 päivän ajalta. Näin näet yhdellä silmäyksellä miten hoitosi on sujunut. Voit myös verrata eri öitä keskenään.

Kysyin eräässä vertaistukiryhmässä kokemuksia myAir-sovelluksesta, ja suurin osa kommenteista oli positiivisia, joskaan ei nyt suoranaista ylistystä. Mitään täysin negatiivista ei sovelluksesta sanottu, mutta osa koki sen myös melko turhana, koska a) oma olo aamulla on paras voinnin ja virkeyden mittari, ja b) riittää, että hoitotaho on tietoinen siitä missä mennään.

Tässä yhteispisteeni näkyvällä aikavälillä. 100 pistettä on maksimi/paras, joten huomaat, että minua ResMedin AirSense 10 -laite todella auttaa.

Miten myAir toimii?

MyAir pisteyttää nukkumasi yöt nollasta sataan (0 – 100). Pisteytys tapahtuu neljän eri kategorian avulla. Näitä ovat:

* käyttötunnit
* maskin sopivuus
* maski kasvoilla / poissa kasvoilta
* tapahtumia per tunti (= AHI-lukema, toisin sanoen keskimäärin montako väh. 10 sekunnin katkosta sinulla on ollut tunnissa.)

Käydäämpä vähän läpi jokaista kategoriaa:

Käyttötunnit

Maksimissaan 70 pistettä. Lasku tapahtuu tuntien ja minuuttien perusteella. Jos käytätä CPAP-laitetta 1 tunnin, saat 1 pisteen, tai 2,3 tuntia (= 2 tuntia 18 minuuttia), saat 23 pistettä. Maksimi on 70 pistettä (7 tuntia).

Maskin tiiviys

Mitä parempi maskin tiiviys on, sitä enemmän pisteitä saat. Tämä kategoria auttaa selvittämään, pitääkö sinun säätää maskia tai vaihtaa se paremman istuvuuden takaamiseksi. Jos maskin tiiviys on heikko, se voi vaikuttaa mukavuuteen ja hoidon laatuun. Pisteesi vähenevät, kun ilmavuoto maskista kasvaa. Voit saada enintään 20 pistettä, jos maskista vuotaa vain vähän ilmaa, 10–15 pistettä, jos ilmaa vuotaa jonkin verran, ja 0–10 pistettä suuremmasta ilmavuodosta.

Huom! Ensimmäinen tehtävä maskin asettumisen onnistumisessa on säätää maskin kiinnitysremmit oikealle kohdalle. Siihen ei ole olemassa standardivastausta, se täytyy vain kokeilla kirjaimellisesti oman pään mukaan. Muistelen, että jos vuoto on jatkuvasti yli 24l/h, niin kannattaa olla yhteydessä hoitavaan yksikköön hoidon tason arvioimiseksi. Esim. maskimallia voidaan vaihtaa tai lisätä tarvittaessa kostuttaja käyttöön.

Maski naamalla / poissa naamalta

Mitä harvemmin laitat maskin kasvoillesi ja otat sen pois yön mittaan, sitä enemmän pisteitä saat. Jokaisen on laitettava maski kasvoille ja otettava se pois kasvoilta kerran hoidon aikana. Jos siis esimerkiksi otat maskin pois kerran tai kaksi kertaa, saat 5 pistettä. Jos kuitenkin laitat maskin kasvoillesi ja otat sen pois useita kertoja, se voi olla merkki maskin istuvuuteen tai yleisesti uneesi liittyvästä ongelmasta.

Huom! Kun saat ensimmäisen laitteesi ja alat totutella siihen, niin se kannattaa aloittaa jo hereillä ollessasi. Voit esim. istua katselemassa teeveetä, ja samalla käyttää maskia, jotta tottuisit siihen asteittain. Tämä saattaa kuulostaa hullulta, mutta on ihan yleinen neuvo. Ja hullultahan sekin kuulostaa, että nukutaan tötterö naamalla joka yö! 😅

Tapahtumia tunnissa = AHI

Mitä vähemmän hengitystapahtumia sinulla on tunnissa, sitä enemmän pisteitä saat. Nämä hengitystapahtumat tunnetaan myös apnea-hypopneaindeksinä (eli AHI-indeksinä). myAir mittaa, montako kertaa hengityksesi lakkaa osittain tai kokonaan kunkin tunnin aikana. Jos sinulla on vain vähän tapahtumia, saat 4–5 pistettä.

Kysy unihoitajaltasi tai lääkäriltäsi, jos haluat tietää lisää hengitystapahtumien lukumäärästä, joka sinulla on tunnissa.

Koska sovellus toimii selaimessa, voit tarkastella tietojasi miltä älylaitteelta tahansa.
(Kuva: Resmed)

Miten saat myAir-sovelluksen käyttöösi?

Jos laitteesi on lainassa poliklinikalta, jonka tekemään sopimukseen ei kuulu etäseurantaa, niin valitettavasti et voi luoda tiliä myAiriin yksityishenkilönä (koska laite ei ole omasi, kts. ”myAir-sovellus lyhyesti” -osio postauksen alussa). Pidäthän siis mielessäsi, että sinun kannattaa aina ensin kysyä hoitotaholtasi, onko heillä etäseuranta käytössä ja jos on, voitko käydä itsekin tietojasi seuraamassa.

Joku sanoi vertaistukiryhmässä, että jos sovellus on mahdollista ottaa käyttöön, niin se on ”heleppoo ku heinän teko”. 😄Sitä se onkin! Tässä pääkohdat käyttöönotosta:

  • tarkista, laitteesi asetuksista, että sen lentokonetila EI ole päällä. (Jos tila on päällä, laite ei lähetä hoitotietoja myAir-sovellukseen!)
  • mene tietokoneesi selaimella osoitteeseen https://myair.resmed.eu
  • rekisteröi laitteesi myAiriin. Sovellus pyytää sinua kertomaan omien tietojesi lisäksi myös laitteesi sarjanumeron (löytyy mm. laitteen takaosasta) ja laitenumeron. Myös maskin tiedot se kysyy.
  • voit käyttää sovellusta kaikilla mobiililaitteillasi selaimen kautta.

Siinä kaikki! Jos sinulle heräsi kysyttävää, niin kysy toki kommenteissa, tai esim. Facebookin Uniapneetikot-ryhmässä! Kauniita unia! 😴❤️

P.S. Kaikki uniapneaan ja hyvään uneen liittyvät postaukset löytyvät ”Hyvinvointi”-kategoriasta!

Kommenttisi: