Leppoistamisen ABC

Tästä tulee JÄNNÄÄ! Kolmentoista postauksen aikana käyn läpi leppoistamista, joka ehkä paremmin downshiftaamisena tunnetaan. Samalla annan itseni oppia lisää tästä niin kertakaikkisen ihmeellisestä ’villityksestä’ ja siitä, mitä se käytännön elämässä voi tarkoittaa. Ajatukset, joita tulen 13 postauksen verran käymään läpi, löytyvät englantilaisen käsityöläisen ja bloggaajan Sophien Oh My Glumsy Heart-sivulta.

En ole koskaan ihan ajatuksella mennyt sisälle leppoistamisen/downshiftauksen käsitteeseen, vaan pikemminkin mieltänyt sen jonkinlaiseksi ”jetset-hömpäksi”. Mutta en voi osua kovin pahasti harhaan arvioimalla, että keskivertosuomalaisella on ihan varmasti yli oman tarpeen, mitä tavaran, vaatteen, yms. määrään tulee. Mutta tekeekö se sinusta, tai minusta, sen onnellisempaa?

Elämän leppoistaminen kuulostaa ihanalta…. Tervetuloa siis matkalle mukaan leppoistamaan elämää!

No. Mitä se ”downshiftaaminen” sitten on? Kaikki-tietävä Google vei minut auliisti tietoaan jakavan Wikipedian puheille. Sieltä selvisi mm. tämä:

Downshifting eli downshiftaus, tai leppoistaminen tai elämän kohtuullistaminen on alun perin Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus sekä elämänasenne,  jonka tarkoituksena on parantaa elämänlaatua vähentämällä työntekoa ja kulutusta. Downshiftingin yleistyminen elämänasenteeksi nuorten aikuisten keskuudessa voidaan nähdä vastalauseena nyky-yhteiskunnan materialistista, suorittavaa mentaliteettia kohtaan.” (Viitattu 1.5.2018.) 

Elämän leppoistaminen kuulostaa ihanalta…. Elämän kohtuullistaminen taas kuulostaa KELAlta. Tai joka tapauksessa liian laskelmoivalta, että voisin ajatella sitä tässä, tai ainakaan omassa yhteydessäni. Tervetuloa siis matkalle mukaan leppoistamaan elämää!

Kommenttisi: