2/13: anna minimalismille mahdollisuus

LEPPOISTAMISEN ABC, 2/13

Onko Sinusta koskaan tuntunut siltä, että tavaraa on nurkat turvoksissa? Et ole yksin! 😎Olen ymmärtänyt, että minimalismi elämäntapana tarkoittaa suurinpiirtein sitä, että pyritään pääsemään eroon siitä, minkä kokee olevan ”liikaa”. Minimalistinen elämäntapa kuulostaa toisaalta houkuttelevalta, mutta todennäköisesti en koskaan tule aiheen kanssa kovin läheiseksi tutuksi. Mutta olen kuitenkin päässyt alkuun ajatuksessa, että minulla ei tarvitse olla kaikkea sitä tavaraa ympärillä, mitä on.

Minimalismin Luvattu Maa on todennäköisesti Japani. Uskon, että jos luet tätä artikkelia, tiedät myös japanilaisen Marie Kondon ja hänen kehittämänsä KonMari-metodin. En tiedä miten fanaattinen konmarittaja Marie Kondo itse on, mutta joka tapauksessa hän tuntuu olevan sitä mieltä, että kaikki mikä ei kotona tuota iloa on turhaa. Kaikessa vaatimattomuudessaan rouva Kondo kertoo, että hänen missionaan on ’laittaa maailma järjestykseen ja pirskotella iloa ihmisten elämään’ (vapaa suomennos). No. Ihan kiva. Ja varmasti on saanutkin paljon hyvää aikaan. En tosin tiedä kuinka paljon onnellisuuteni kasvaisi siitä, että asuisin ’tyhjässä’ kodissa?

Olisitko Sinä onnellisempi, jos Sinulla olisi enemmän tavaraa?

Olisitko onnellisempi, jos Sinulla olisi enemmän tavaraa? Enemmän rahaa? Isompi talo? Hienompi auto? Elämää helpottavat hyödykkeet ovat siis…. elämää helpottavia hyödykkeitä, mutta en usko, että niillä pystyy onnellisuuteensa loppujen lopuksi vaikuttamaan. Itse asiassa saattaisi olla jopa niin, että vähempi ”tavarataakka” tekisi tilaa aktiivisemmalle  ja täysipainoisemmalle arjelle sekä henkisesti että fyysisesti!

Omalla kohdallani en voi ajatella, että koskaan päätyisin ihan extreme-minimalistiksi, mutta ymmärrän hyvin sen tuomat edut. Jos ajatus tavaran vähentämisestä innostaa, mutta et ole vielä ryhtynyt tuumasta toimeen, niin tee se nyt! Tässä Sinulle muutamia ideoita siitä, mistä voi suhteellisen pienellä vaivalla aloittaa.

  • Vanhat pyyhkeet ja liinavaatteet. Olen ihan varma, että jos et ole jo asiaan perehtynyt, niin Sinultakin löytyy kaapeista ja laatikoista niitä pyyhkeitä ja lakanoita, jotka pyörivät tilantäytteenä vuodesta toiseen. Olenko oikeassa? Laita soimaan Oodi Ilolle, ja kiertoon vaan ne käyttämättä jääneet pyyhkeet ja liinavaatteet (ja pöytäliinat!!!) niin että hulmuaa!
  • Ränstyneet rintsikat ja reikäiset alushousut? Mars kaapille ja se roskapussi mukaan! Samaan säkkiin myös ne rintsikat, joiden jäljiltä nahkassa on punaiset rannut vielä seuraavana aamunakin. Ja ne rintsikat, jotka ovat odottaneet korjaamista… ja odottaneet… ja odottaneet… ja odottaneet… ja odottaneet… Korjaa ne! Tai laita pois.
  • Keittiövälineet ja astiat. OIKEASTI. Keittiön laatikoista olen tehnyt niin isoja löytöjä, etten ollut itsekään uskoa! Mm. haarukka ja veitsi, joiden luukahva on jollain dynamiitilla räjähtänyt ja ruosteinen rauta tunkee läpi. Siis anteeks??! (Jääköön tämän postauksen salaisuudeksi, mutta artikkelin lopussa on niistä kuva… 🙄)
  • Ne iänikuiset aikakaus- ja harrastelehdet! Otin puhelimella kuvat kaikista ohjeista joita pidin tärkeinä, ja nyt ne ovat useammassa pilvessä tallessa.
  • Kaikki turha paperisälä ja kirjat! Uskotko, että onnistuin karsimaan kirjoistani kaksitoista tipotäyttä muovikassillista (varmaan 2000 kg!) ja nyt KAIKKI KIRJANI MAHTUVAT YHTEEN KIRJAHYLLYYN?! (No okei, siis onhan minulla varastossa muutama laatikollinen harrastuksiin liittyviä kirjoja… Mutta silti!😁)
  • Puhelin- ja tietsikkasovellukset. Kuinka paljon näissä laitteissasi on sellaista sälää, jota oikeasti et käytä? Ei kaikilla tietenkään ole, mutta esim. minulla on järkyttävät määrät digikuvia, jotka pitäisi vaan raakata ja sillä tavoin ”leppoistaa” myös näitä älyvempaimiani.

Näillä vinkeillä pääset jo hyvään alkuun! Kerro Sinäkin vinkkisi siitä, mitä olet raivannut hyvällä menestyksellä pois avaramman elämän tieltä?

Leppoistamisen ensiloikat Laukkaava Lammas otti täällä. Voit myös lukea lisää blogista Oh My Clumsy Heart, tai tilata seuraavat postaukseni, jolloin pääset maanantaisin jatkamaan matkaa Laukkaavan Lampaan kyydissä! 🐑

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Comments

 1. Katja says:

  Hieman hirtehishuumoria kehiin; asumalla hometalossa ja siellä sairastumalla downsiftaaminen käy lopulta kuin itsestään. Ei ole nimittäin tavaraa ympärillä, ei lainkaan..

  1. BusySheep says:

   Olen tosi pahoillani! Olisiko ollut viime vuonna kun televisiosta tuli dokumentti homesairaista suomalaisista. Heitä (teitä) on yllättävän paljon, ja hyvin moni on erittäin vaikeasti sairas. Jopa niin, että joutuu asumaan teltassa! En osaa sanoa mikä yhteiskunnan vastaus ongelmaan yleisesti ottaen tässä on… Tuntuuko, että saatte tilanteessa jostain tukea?

Kommenttisi: