CPAPit napit vastakkain

No onhan siinä vissi ero! Että jos olet tottunut olemaan joka yö valveilla kolmattakymmenettä vuotta, sitten muutamana viime vuonna noussut vain kerran tai pari yössä, ja viimeisen kuukauden aikana nukkunut jopa 8 tuntia yhtä soittoa… Tässä postauksessa on CPAPit napit vastakkain!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä ResMedin kanssa.

Parin viikon takaisessa postauksessa kerroin, että toukokuussa sain ResMediltä testattavaksi AirSense 10 Autoset for Her -CPAP-laitteen. Tähän saakkahan minulla on ollut käytössä Philipsiltä Respironicsin DreamStation. Viime viikolla näytin päällisin puolin ”paketin” jonka Posti-Pate toi, nyt on vuorossa pohtia näiden kahden ”pappini” strategisia eroja. Ja tulkoon jo tässä kerrotuksi, että ensi viikolla neuvon miten saat kaiken hyödyn irti ResMedin myAir-sovelluksesta! Mutta ensin…

Pappia kyydissä…

Kun CPAP-hoito aloitetaan, on usein vaikeaa tottua siihen, että naamalla on jokin ylimääräinen härpäke. (Voit ehkä kuvitella…) Toisinaan voi kestää viikkokausia, jopa kuukausia, että siihen tottuu niin ettei se enää haittaa nukkumista. Itselläni tottumiseen meni noin 3 kuukautta.

Olin hieman yllättynyt, että vaikka olen jo jokusen vuoden ”papin” kanssa nukkunut (sukunimeni on Piispa, siksi pappi), niin siltikin ensimmäinen yö tämän uuden ”kaverin” kanssa oli hankala. ResMedin MyAir-sovelluksesta näin, että olin ottanut maskin pois ainakin 5 kertaa. (Aamulla kyllä tuntui, että se oli vähän väliä ollut poissa kasvoilta!)

AirSense 10 AutoSet for Her:n tasot oli laitettu lähes samoihin lukemiin kuin DreamStationin. Ainoa ero taisi olla lähtöpaine, joka minulla oli juuri päätetty nostaa *10 vesisenttimetriin, kun se AirSensessä päätettiin jättää edelleen siihen 9:ään.


*Vesisenttimetri (cm H2O) on uniapnean hoidossa käytettävän
CPAP-laitteen paineyksikkö.


Eron DreamStationiin huomasin oikeastaan välittömästi, kun paine tuli maskiin. Vaikka aloitus paine oli 9, se tuntui kuitenkin todella paljon napakammalta! Ensimmäinen yö oli varsin katkonainen ja sekava kaiken kaikkiaan, mutta siitä eteenpäin olen vain ihastellut AirSensen ominaisuuksia…

Tässä AirSense 10:n plussat ja miinukset:

PLUSSAA

 • hiljaisuus
 • integroitu kostutin
 • vesisäiliön riittävyys
 • teho!
 • myAir-sovellus
 • laukku

MIINUSTA

 • vesisäiliön kestävyys? Säiliö vaikuttaa melko heppoiselta ollakseen varuste, jota liikutellaan ja auotaan useitakin kertoja päivittäin.
cpap-laite yopoydalla

Papin paikka
Piispalassa.

Kun käytössä on myös kostutin (joka siis käytännössä tarkoittaa vesisäiliötä laitteen yhteydessä), niin laitetta suositellaan pidettävän nukkumistason alapuolella. Omassa sängyssäni on myös korkea pääty, jonka yli letku on kätevä kuljettaa. Se pysyy koko yön siellä missä pitääkin, eikä häiritse nukkumista. 🙂

 • Hiljaisuudesta: DreamStationkaan ei ole varmasti äänekkäimmästä päästä, mutta siltikin minusta Airsense 10 on vielä hiljaisempi…. Ainoa erottuva ääni on hengityksen kulku letkun sisällä. Se saattaa häiritä vieressä nukkujaa, mutta voisin kuvitella että enemmän häiritsisi se, jos uniapneetikosta ei kuuluisi pihaustakaan… 😁
 • Kostuttimesta: Kertoo loistavasta suunnittelusta, että AirSense 10:ssä kostutin on integroitu laitteen sisään. Laite vie huomattavasti vähemmän pöytätilaa kuin verrokkinsa. Sen lisäksi ensimmäistä kertaa noin 20 vuoteen olen voinut nukkua heräämättä vähintään 8 tuntia! Tämä siksi, että AirSense 10:n vesisäiliö ei tyhjene kesken yön. DreamStationin kanssa jokaöinen herääminen oli, kun jouduin antamaan papille ryypyn vesipullosta, jotta kostutin ei ”pala” kuivaksi yön aikana.
 • Tehosta: kuten sanoin, AirSense 10 tuntui heti ensi hetkestä jostain syystä napakammalle kuin verrokki. Eräs huomionarvoinen asia on, että AirSense 10 onnistui laskemaan AHI-arvoni ensimmäistä kertaa alle kahden! Tämäkin oli todella positiivinen ja tervetullut parannus nukkumiseeni.
 • Laukusta: on tärkeää, että myös apneetikko voi halutessaan liikkua ”in cognito”, tuntemattomana. ResMedin CPAP-laitteen laukku on verrattavissa läppärilaukkuun. Asiaan perehtymätön tuskin tajuaa, että laukussa onkin jotain muuta kuin läppäri. Pisteet tästä! Kirjoitin Resmedin ja Respironicsin laukuista enemmänkin tässä postauksessa.

CPAPpia vailla?

Monta kertaa olemme Facebookin vertaisryhmissä todenneet, että ikävä kyllä me uniapneetikot olemme aivan eriarvoisissa asemissa riippuen siitä, minkä sairaanhoitopiirin alueella sattuu asumaan. Tämähän on väärin, totta kai. CPAP-laite kuuluu lääkinnällisiin apuvälineisiin, joten jokaisella apneetikolla on kuitenkin oikeus sellainen saada lainaksi hoitavalta poliklinikaltaan, ja jokainen sen saakin huolimatta asuinpaikastaan. Erot syntyvät useimmiten varusteiden uusimisesta, joissakin paikoissa esim. maskin saa uusia vain yhden kerran vuodessa, joissakin ehkä enemmän, jne. Valtakunnallista käytäntöä ei siis ole.

Mikkelissä on ollut suhteellisen asiantuntevaa ja maalaisjärjellä ajattelevaa henkilöstöä, joten olen aina saanut mitä olen tarvinnut. (Laitteen suodattimia, vesisäiliötä ja letkuakin joutuu silloin tällöin uusimaan, yleensä vuoden välein.)

Jos olet itse saamassa poliklinikalta laitteen, tai jos olet aikeissa ostaa sellaisen omaksi, niin tämän kokemukseni perusteella suosittelen ilman muuta AirSense 10 Autoset for Her -laitetta. Toki täytyy muistaa, että jokainen on yksilö ja se mikä käy yhdelle, ei välttämättä toimi yhtä hyvin toisella. Sekin täytyy muistaa, että riippuu täysin sairaanhoitopiirisi tekemistä sopimuksista, onko sillä potilaskäytössä esim. ResMedin vai Philipsin laite.

Näiden laitteiden huipputeknologia pitää huolen siitä, että halvalla niitä ei itse ostaen saa, mutta toisaalta jos vaihtoehtona (jostain syystä) on ostaa oma tai riskeerata henkikultansa, niin melkein tuo ensimmäinen vaihtoehto vie voiton… Onneksi kuitenkin apnealaitteen saa lainaksikin. Kannattaa kuitenkin olla tarkka siitä, että jos esim. maski ei sovi niin se ei sovi, ja täytyy vaan kokeilla niin montaa maskia (viedä kotiin ja käydä taas vaihtamassa jne.), että se lopulta natsaa! Pappi on kuitenkin melko pitkäaikainen kaveri, ja sinä olet se, joka sen kanssa ”aikaansa viettää”. 😉

Ensi viikolla kerron mm. miten saat hyödyn irti ResMedin myAir-sovelluksesta!

P.S. ResMedillä on menossa Kesäkampanja, käy katsomassa mitä on tarjolla!
P.S.2. Kaikki uniapneaan ja hyvään uneen liittyvät postaukset löytyvät ”Hyvinvointi”-kategoriasta!

Kommenttisi: