7/13: helppo ympäristöteko: kierrätä paperi!

LEPPOISTAMISEN ABC, 7/13

Paperittomuus voi tarkoittaa montaakin asiaa. Tässä kohtaa se kuitenkin liittyy valtavaan paperimäärään, joka suomalaiskotien postiluukusta tungetaan sisään vuosittain. Kuinka paljon sinun kotiisi kertyy mainospostia, laskuja, paperisia lehtiä, yms. viikossa? Uskon, että sellaiset kotitaloudet, jotka selviävät täysin ilman postin kautta sisään tullutta paperia ovat melkolailla harvassa! 😋😁

Helposti ylläpidettävä ympäristöteko: kierrätä paperi!

Oman elämän leppoistamisen kannalta tämän paperipaljouden suitsimiseksi on ainakin kaksi vaihtoehtoa: tehokas kierrätys ja/tai esim. siirtyminen sähköiseen laskutukseen. Kierrätykseen liittyen yksi helpoimmista ympäristöteoista on paperin kierrätys kierrätyspisteiden kautta. Kierrätetystä paperista valmistetaan esim. paperiteollisuudessa sanomalehti- tai pehmopaperia. Sitä käytetään myös esim. eristevillan raaka-aineena. (Lähde: Suomen Keräystuote Oy.)

Jossain kohtaa saat väkisinkin todeta, että onnistuit!

Joskus voi olla tilanteita, joissa paperiroskaa ja -jätettä on ”säiliytynyt” kotiin kaikki mahdolliset ja mahdottomat tilat täyteen. Voi olla, että kärsit hamstraamisestakin? Jos tuntuu, että paperia on yksinkertaisesti niin tolkuton määrä ettet voi selvitä siitä niin voin vakuuttaa, että näin ei ole! 🙂 On fysiikan lakien vastaista, että poistettu paperi lisääntyisi entistä enemmän; jossain kohtaa saat väkisinkin todeta, että onnistuit! 😁👍😎

Näin onnistut:

  • ota järkevän kokoinen pinkka käsittelyyn kerrallaan. Aloittamisen vaikeus on useinkin se kaikkein hankalin vaihe, mutta kun sen saa tehtyä, homma etenee kyllä vauhdikkaammin. (Varsinkin siinä vaiheessa, kun alat nähdä työsi tuloksen!)
  • tee kolme kasaa: heti paperinkeräykseen vietävät / silppurilla tuhottavat / säilytettävät.
  • käytä lajitteluun järkevän pituinen aika. On taitolaji huomata, milloin aika yhden paperin pyörittelyssä viruu liiallisuuksiin.
  • jos tuntuu täysin mahdottomalta edes aloittaa, niin erota päivästäsi etukäteen vaikka vartti, jonka aikana teet selvää niin monesta paperista kuin ehdit. Tällä tavalla pääset vauhtiin, ja lajittelu ja poistaminen sujuu jo paljon helpommin.

(Muistathan tsekata, että mitään henkilökohtaisia tietojasi ei päädy esim. paperinkeräykseen.) 

Paperin lajittelun nyrkkisäännöt:

  • Paperinkeräykseen kuuluu pääasiassa kaikki paperi, mikä tulee postiluukusta.
  • Niittejä ei tarvitse erikseen poistaa!
  • Papereita ei saa sitoa nipuiksi, sillä ne eivät hajoa paperitehtaan hajotuksessa.
  • * Paperinkeräykseen ei saa laittaa esim. pahvia, wc- tai talouspaperia, märkää paperia, kartonkia ja kartonkipakkauksia, pahvia tai lahjapaperia.

Voihan netti!

On totta, että yhä enemmän ja enemmän palvelut ovat keskittyneet nettiin. Se ei ole kaikille paras vaihtoehto, mutta se on kuitenkin tilanne. Jos se ei ole sinulle ongelma, niin kannattaa ilman muuta siirtää kaikki mahdollinen virallinen posti internetiin. Esim. Postin Netposti-palvelun kautta saat Kelan, ammattiliiton, TE-toimiston, pankin, yms. laitosten kirjeet sähköisesti.

Niin ikään laskuttajien kanssa kannattaa ilman muuta tehdä sähköinen laskutussopimus. Voit saada laskut esim. suoraan nettipankkiisi odottamaan hyväksyntääsi, tai PDF-muodossa sähköpostiisi.

Oletko Sinä tehnyt selvää kotitaloutesi paperipaljoudesta? Mitä hyviä vinkkejä voisit siitä jakaa?

Tämä ’paperittomuus’ toimii hyvinkin elämän leppoistamisen osana. Itselläni on tällä hetkellä kaksi muovikassillista tarpeetonta paperia (joissa on henkilötietojani) odottamassa silppurin ilmestymistä syöttöetäisyydelle. Lisäksi on ihan järkyttävä määrä minkä olen jo saanut kiskaistua suoraan paperinkeräykseen! 😳😎 Täältä voit käydä lukemassa asiantuntijan vinkit kotitaloutesi paperinkierrätykseen: Miksi paperia kannattaa kierrättää?

Oletko sinä joskus tehnyt radikaalia karsintaa kotitaloutesi paperimäärän suhteen? Mitä hyviä vinkkejä voisit siitä jakaa?

Ja P.S.

Viime viikon postauksessa Yksinkertaista somesi esitin sinulle myös haasteen. Haastoin sinut poistumaan ryhmistä ja sivuilta joita et enää seuraa, ja tsekkaamaan myös kaverilistasi läpi. Itse olen aika-ajoin siivonnutkin omaa FB-profiiliani turhasta sälästä, mutta ihan hyvään putsaukseen pääsin tälläkin kertaa!

Kaverilista pieneni 376 kaverista 351 kaveriin. Poistuin siis yhteensä 25 henkilön kaverilistalta. <- Tuohan siis kuulostaa paljon nätimmältä kuin että ”poistin kavereistani 25 ihmistä”! 😁 Olin jäsenenä yhteensä 170 ryhmässä (!), joista karsinnan jälkeenkin jäi vielä 124 ryhmää. (Tälle täytyy vielä tehdä jotain, karsinta siis jatkuu vielä jokusen ryhmän osalta.)

Leppoistamisen ensiloikat Laukkaava Lammas otti täällä. Voit myös lukea lisää blogista Oh My Clumsy Heart, tai tilata seuraavat postaukseni, jolloin pääset maanantaisin jatkamaan matkaa Laukkaavan Lampaan kyydissä! 🐑

TallennaTallenna

Kommenttisi: