6/13: yksinkertaista somesi + haaste

LEPPOISTAMISEN ABC, 6/13

Sen lisäksi, että ”leppoistat” fyysisiä asioita elämässäsi, voit tehdä saman myös virtuaalipuolella. Mieti, kirjaa vaikka paperille ylös, missä kaikessa ”tarvitsee” olla ja haluat somen kautta olla mukana. Kun teet karsintaa ajatuksen kanssa saatat huomata, että niitä ”must”-paikkoja netissäkin on oikeastaan vain se rajattu määränsä. (Ja loppujen lopuksi sekään ei liene tarpeellista, mutta kun nyt kerran jossain määrin täällä kuitenkin olemme… 😋) Postauksen lopussa esitän haasteen, johon itsekin osallistun!

Ei ole mitään järkeä kuluttaa aikaansa some-alustoihin, joita ei oikeasti käytä.

Kun listasi on valmis, voit alkaa järjestelmällisesti karsia luomiasi tilejä eri palveluista. Jos et meinaa muistaa kaikkea mihin olet vuosien kuluessa liittynyt, niin ei huolta: yleensä nämä paikat tuppaavat lähettämään meille sähköpostia tietyin väliajoin. Sen sijaan, että laittaisit postin suoraa päätä roskikseen kuten ehkä tähän asti, älä tee sitä nyt.

Sitä mukaa kun (itse tilaamaasi ”roska”-) postia tulee, mene postin alaosassa olevaan ”unsubscribe” linkkiin, ja peruuta tilauksesi. Kannattaa samalla myös tarkistaa, jääkö palveluun kuitenkin voimaan sinun profiilisi tai tilisi. Voi olla, että se pitää poistaa vielä erikseen.

Ei ole mitään järkeä kuluttaa aikaansa some-alustoihin, joita ei oikeasti käytä. Jos taas roikut jossain palvelussa (esim. FB) ainoastaan sen vuoksi, että saat pidettyä itselläsi tietyn käyttäjätunnuksen (kuten minulla BusySheep), niin voit aina laittaa tuon tilin käyttötauolle, mutta pitää sen taustalla ”viritysvalmiina”.

Vinkkejä Facebook-tilisi karsintaan:

Facebook itsessään on niin valtava koneisto, että siellä henkilökohtaisen profiilin siivoaminen saattaa viedä todella monta tuntia aikaa. Se kuitenkin kannattaa! Tässä sinulle muutamia vinkkejä, miten saat Facebook-tilistäsi vähemmällä vaivalla enemmän laatua sen sijaan, että keräisit kaverilistaan ennätysmäärän nimiä.

  • poista sellaiset ”kaverit”, joiden kanssa et oikeasti ole missään tekemisissä.
  • poista sellaiset kaverit, joiden postauksista saat tasaisin väliajoin pahan mielen. Jotkut ihmiset ovat olemassaankin negatiivisia, eivätkä he näytä voivan sille mitään saatika, että edes tajuaisivat näin olevan.
  • poistu sellaisista ryhmistä, jotka eivät enää ole sinulle ajankohtaisia tai muuten tarpeellisia.
  • lakkaa seuraamasta tilejä /sivuja, jotka eivät enää kiinnosta sinua, tai tuo FB-kokemukseesi lisäarvoa.
  • jos epäröit jonkun kaverin poistamistasi omalta kaverilistaltasi, niin voit ainakin estää hänen päivityksiään näkymästä seinälläsi. Voit sitten itse käydä katselemassa hänen seinäänsä silloin, kun siltä tuntuu.

Tämän lisäksi, jos sinusta tuntuu, että saat puhelimeesi liikaa viestejä esim. tilapäivityksistä tms., niin suosittelen poistamaan kyseisen palvelun applikaation puhelimestasi. Sen sijaan, että hyppäisit katsomaan joka piippausta erikseen, voit mennä puhelimesi internet-selaimen kautta esim. Facebookin osoitteeseen, ja käydä lukemassa sinne tulleet viestit tiettyyn aikaan päivästä. Näin pysyt kärryillä siitä, mitä FB:ssä tapahtuu, mutta sinun ei tarvitse uhrata sille liian suurta siivua ajastasi.

Jos bloggaat…

Vielä viimeinen vinkki, jota itse parasta aikaa opettelen! Eli jos rakastat blogin kirjoittamista, mutta tuntuu, ettet pysty käyttämään siihen niin paljon aikaa kuin haluaisit, niin siihen on olemassa ratkaisu!

  • ajasta blogijulkaisusi etukäteen käyttämillesi sosiaalisen median alustoille.  Ajastaminen onnistuu esim. Buffer-ohjelmalla, ja toki blogin oman ajastuksen voit tehdä ihan siellä blogisi omassa konehuoneessa. Valitse vaikkapa yksi päivä viikosta, jolloin kirjoitat  useamman päivän postaukset valmiiksi. Sitten ajastat ne kyseisellä ohjelmalla, nojaat taakse ja rentoudut.

Jos et vielä ehtinyt lukea viime maanantain postaustani, niin pääset lukemaan sen tästä. Siellä on lisää vinkkejä mm. digi-elämän leppoistamiseen! 😎

Ja se haaste: tee suursiivous omassa Facebookissasi tämän viikon aikana!

Ensi viikon maanantaina tulevassa postauksessani kerron sinulle miten itse onnistuin. Merkitse siis muistiin kaikki ryhmät, joista itsesi poistat, sovellukset, jotka poistat FB-tilisi yhteydestä, sivutykkäykset, joista poistut, sekä mitä tapahtui ”kaveri”listan suhteen!

Leppoistamisen ensiloikat Laukkaava Lammas otti täällä. Voit myös lukea lisää blogista Oh My Clumsy Heart, tai tilata seuraavat postaukseni, jolloin pääset maanantaisin jatkamaan matkaa Laukkaavan Lampaan kyydissä! 🐑

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommenttisi: