11/13: Multitaskaamista asia kerrallaan

LEPPOISTAMISEN ABC, 11/13

Nyky-yhteiskunta on arvottamisen riemuvoitto. Tehokkuus mitataan hyvin usein rahassa. Suorituskyky ja multitaskaus on tärkeä tekijä mitä ylemmäs työuralla edetään. Mitä tehokkaampi olet, sen tuottavampi olet. Mitä tuottavampi olet, sitä menestyneemmäksi sinulla on mahdollisuus tulla. Ja tietenkin menestys tuo mukanaan onnen?

Työelämässä multitaskaus voi näkyä esim. siinä, että olet kokouksessa ja vastailet samalla sähköposteihin. Tai hoidat puheluita samalla kun järjestelet työpapereitasi ja kalenteriasi. Voit ajaa autolla ja samalla soittaa Villelle. Et kuitenkaan voi keskittyä 100 prosenttisesti molempiin, sekä kokouksen kulkuun että meileihin, tai ajamiseen ja Villen kanssa keskusteluun.

Tässä kohtaa on kylläkin pakko tehdä selkeä ero kahden ihmisryhmän kohdalla: kotiäidit ja teinit! Mikään ei olisi voinut erottaa minua musiikista teininä ja nuorena aikuisena. Jos en kuunnellut jotain pipodiskon kautta läksyjä tehdessäni, niin ne jäivät kyllä tekemättä! Samoin kotiäidit ovat jokin Geneettinen Ihme: vain he pystyvät menestyksellisesti tekemään yhtä paljon asioita samaan aikaan!

Olen melko varma, että sinäkin multitaskaat juuri nyt!

No. Voiko multitaskaus-termin liittää vain työelämään? On paljon mahdollista, että tälläkin hetkellä myös sinä multitaskaat! Minä ainakin: pelkästään tietokoneella on juuri nyt auki 5 eri ikkunaa, sen lisäksi taustalla on auki sekä sähköpostiohjelma, että Whatsappin tietokoneversio. Televisio on edelleen auki, äsken seurasin 10 Uutisia samalla kun kirjoitan sinulle. Puhelin, josta syrjäsilmällä seuraan niin ikään uutisia, on vieressäni.

MTV Uutiset -sovellus toimittaa minulle itse valitsemani uutiset reaaliajassa heti, kun ne ilmestyvät verkkoon. Puhelimessa on tämän lisäksi jatkuvassa ’ilmoitusvalmiudessa’ yhteensä 11 sovellusta, eli ne lähettävät tiedon, jos jotain päivittyy tai saan viestejä niiden kautta. Itse asiassa tuo määrä on itsellenikin yllätys, eikä hirveän mieluinen sellainen… Laskepa huviksesi kuinka monta ilmoittavaa sovellusta sinulla on käytössäsi; jos pääset yli tuon 12 (”MTV-uutiset + 11 muuta”) niin olet melkoinen älykännyn superkuluttaja! 😁

Multitaskatessamme uhraamme nykyhetken myöhemmälle, toiveelle siitä, että tulevaisuus toisi onnen…

Mitähän tästä olisi ajatellut 1905 syntynyt mummoni, jos vielä eläisi? Itse asiassa hän ei olisi edes ymmärtänyt miten voi olla tietokone, jossa on ”ikkunoita auki”; hyvä jos oli tietokoneesta kuullut, puhumattakaan että olisi ihan nähnyt sellaisen ennen kuin kuoli 1990-luvulla.

Jotenkin tuntuu siltä, että multitaskatessamme uhraamme nykyhetken myöhemmälle, toiveelle siitä, että tulevaisuus toisi onnen. En tiedä saatko kiinni ajatuksestani? ”Kun teen monta asiaa nyt, minulla on enemmän aikaa myöhemmin”. Mitä hyötyä sitten voi olla siitä, että tekee vain yhden asian kerrallaan?

Kun keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, on läsnä siinä hetkessä. Miten paljon se vapauttaakaan aivokapasiteettia! Jos olen esim. kokouksessa, olen siellä tietystä syystä. Olen pohtimassa ja parantamassa jotakin yhteistä asiaa. Eikö se ansaitse kokonaisen läsnäoloni ja osallistumiseni?

Samoin ja aivan erityisesti voisin ajatella ajasta, jonka ”vietän lasten kanssa”. Eivätkö he ansaitse läsnäolomme täysin, ilman kännykkää, läppäriä tai tv-sarjaa?

Mitä tapahtuisi, jos lopettaisimme multitaskauksen kokonaan? Tekisimme vain yhden asian kerrallaan. Aina? Kuvittelepa se hyöty, jos olisimme esim. keskustelussa 100% läsnä, kuuntelisimme aktiivisesti, puhuisimme aktiivisesti, olisimme läsnä siinä missä olemme…. Kuinka paljon enemmän oppisimme itse?! Kuinka paljon se vapauttaisi meitä Elämään isolla eellä?

Haastan sinut,  JUURI SI-NUT  yhden päivän ajan (24h) tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan: suljet kaikki kännykkäsi automaattiset ilmoitukset ja kun tarkastat somesi, et silloin tee mitään muuta, teet ruuan ilman tv:tä tai radiota, leikit lapsesi kanssa kokonaisena naisena (eli olet 100% läsnä), pyrit kaikessa tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan. (Tietysti esim. kotiäitinä on oltava ajatus koko ajan myös taaperoissa, mutta tätäkin haastetta voi siis soveltaa!)

Jos haluat kokeilla miten keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan onnistuu ja kuvitella miltä se tuntuisi jos sitä tekisi aina, niin haasta minut mukaan 24 tunniksi! Olisi mahtavaa kokeilla tätä yhdessä! 

 

Leppoistamisen ensiloikat Laukkaava Lammas otti täällä. Voit myös lukea lisää blogista Oh My Clumsy Heart, tai tilata seuraavat postaukseni, jolloin pääset maanantaisin jatkamaan matkaa Laukkaavan Lampaan kyydissä! 🐑

Kommenttisi: